Lecturile Culinaria Banatica ep. 4 - Identitate Gastronomica Locala
Vineri, 25 August, Culinaria Banatica pregateste un nou eveniment dedicat identitatii gastronomice locale, gazduit de Gratarul cu staif incepand cu ora 12:00. Lecturile Culinaria Banatica continua sa aduca in prim-plan fascinanta lume a gastronomiei locale, explorand identitatea culinara autentica a zonei Banatului, aducand in fata publicului invitati de seama.

Oana Irina Coanta si-a dezvoltat pasiunea pentru traditiile culinare locale, iar acest lucru a impins-o spre bucataria profesionista si e ceea ce a tinut-o acolo. De mai bine de doua decenii, de la varsta de 19 ani, ea conduce bucataria restaurantului Bistro de l’Arte din Brasov, Romania. De atunci, misiunea ei a fost sa puna autenticul in meniu. Alaturi de ea il avem pe Cosmin Dragomir, jurnalist gastronomic, fondator al Gastroart.ro, co-autorul volumului „Dulce Romanie – o istorie a deserturilor de la noi” si castigator al Premiului Gault & Millau, oferit de Asociatia Nationala a Bucatarilor si Cofetarilor din Turism, iar impreuna vor explora dinamica dintre traditiile culinare vechi si abordarile inovatoare, si cum acestea influenteaza evolutia bucatariei locale.
Subiectele principale de discutie vor fi:
– Amestecuri Culturale: modul in care diverse influente culturale au contribuit la formarea identitatii gastronomice unice a zonei Banatului.
– Tendintele indreptate spre exclusivitatea produselor locale: analiza modului in care se dezvolta tendintele de a promova si prezenta produsele locale intr-o maniera unica si exclusivista.
– Turism Culinar: cum poate gastronomia locala sa devina un motor pentru turism si cum se pot integra experientele culinare in oferta turistica a regiunii.
– Conservare vs. Evolutie: provocarea de a pastra autenticitatea retetelor traditionale in contextul unei lumi in schimbare constanta.
Discutiile vor fi moderate de catre Caius Mersa, coordonatorul proiectului.
Evenimentele organizate in cadrul proiectului Culinaria Banatica sunt o oportunitate unica de a explora si savura gastronomia autentica a regiunii Banatului. Evenimentul face parte din Programul cultural national „Timisoara – Capitala Europeana a Culturii in anul 2023” si este finantat de Centrul De Proiecte prin programul GROW, cu fonduri de la Ministerul Culturii.