NeoNlitic 3.0, intre 23 - 31 octombrie in Romania, la Casa Artelor din Timisoara

Cea de-a treia editie a proiectulului NeoNlitic, ce isi propune inca o initiativa internationala complexa, cu documentari pe teren ale civilizatiilor neolitice din trei tari (Romania, Grecia si Serbia), intr-un demers de a apropia culturi cu origini comune, va avea a doua expozitie pentru public intre 23 – 31 octombrie, la Casa Artelor din Timisoara, dupa cea de la Muzeul din Zrenjanin (Serbia).

Programul de vizionare este de marti pana duminica, intre orele 13:00 – 18:00, vernisajul va avea loc pe 23 octombrie, de la ora 18:00 iar detalii se gasesc pe Facebook.

NeoNlitic 3.0 reuneste 24 artisti din 3 tari
Artistii care expun sunt: Alex Manea (RO), Jelena Petrovic (SRB), Ion Alexandru (RO), Niko (GR), Dana Catona (RO) Ana-Maria Panaitescu (RO), Dana Simion (RO), Cezar Lazarescu (RO), Semantix (RO), Darko Trajanovic (SRB), Milorad Stajcic (SRB), Alexandru Daniel Florea (RO), Vlad Basarab (RO), Yannis Didaskalou (GR), Alma Gyovai (RO), Gabriela Monica Tirziu (RO), Dejan Mrdja (SRB), Georgia Orfanidou (GR), Jelena Popovic (SRB), Alexandru Raduta (RO), Valentina Savić (SRB), Valentin Soare (RO), Radomirka Siljanoski (SRB), Daniel Loagar (RO) si Andrei Cornea (RO).

Expozantii aduc la un loc lucrari de mixed media, instalatii luminoase, sculpturi din lemn, rasina, metal, picturi, obiecte din ceramica si material textil, animatie si video mapping, toate creatiile avand ca sursa de inspiratie motivele estetice ale culturilor preistorice Sesklo, Vinca si Starčevo-Körös.

Expozitia NeoNlitic este sustinuta de Mihaela Ion, curatorul NeoNlitic, manager cultural cu o experienta de peste 15 ani in domeniul industriilor creative şi culturale internaţionale, doctor in istoria artei si curator independent, Anca Spiridon (comunicare si promovare), Cristina Elena (editor si social media) si Cora Manole (editor).

Culturi stravechi, tehnici moderne
Proiectul, initiat de Wood Be Nice, atelier de fotografie pe lemn, colaj si design de obiect in 2018, isi propune sa preia elemente artistice stravechi si sa valorifice patrimoniul cultural comun si estetica civilizatiilor primitive folosind tehnici moderne de creatie artistica si materiale upcycled.

NeoNlitic a urmarit, incepand cu prima editie, reinterpretarea esteticii culturilor Cucuteni si Hamangia in viziune contemporana. Doi ani mai tarziu, explorarea creativitatii preistorice a depasit hotarele Romaniei si tinteste mai sus, la apropierea unor culturi vecine pe fondul unui trecut artistic impartasit. Ce-a de-a doua editie a proiectului a continuat cercetarea esteticii Cucuteni, dar pe teritoriul Ucrainei, unde e cunoscuta sub numele de Tripolie, precum si a culturii Hamangia – faza tarzie, in Bulgaria.

si anul acesta NeoNlitic va consta in documentari de teren in situri si muzee arheologice din Romania, Serbia si Grecia, un workshop cu profesionisti dedicat publicului larg si o expozitie itineranta in toate cele trei tari. Sursele de inspiratie pentru editia a treia a proiectului vor fi culturile neolitice Romania – Vinca si Starčevo-Körös – Cris,  Serbia –  Vinca si Starčevo-Körös – Cris si Grecia – Sesklo ca precursor al culturii Starčevo-Körös – Cris.

Concluziile in urma documentarii de teren din cele trei tari in care se desfasoara cea de-a treia editie a proiectului, alaturi de o serie de prezentari a artistilor participanti vor fi publicate pe canalele de comunicare ale proiectului: Facebook NeoNlitic si Instagram NeoNlitic.

Parteneri: Muzeul National Zrenjanin (SRB), Bensousan Han (GR), Galeria Subterana (RO), Xvitamin (SRB), Librart (GR).
Parteneri media: Radio Guerrilla, Catavencii, AGERPRES, Spotmedia, IQads, PRwave, Iqool, Zile si Nopti, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, Zeppelin, The Institute, Igloo, Modernism, Telekom Electronic Beats, Revista Atelierul, Bookblog, 4arte, Munteanu, SMARK.

Proiect cultural realizat cu sprijinul Primariei Municipiului Timişoara şi al Consiliului Local Timişoara.

Proiectul cultural nu reprezinta in mod necesar pozitia Primariei Municipiului Timişoara şi a Consiliului Local Timişoara. Continutul proiectului cultural si modul in care rezultatele acestuia pot fi folosite reprezinta responsabilitatea exclusiva a autorilor si beneficiarului finantarii. Primaria Municipiului Timişoara şi Consiliul Local Timişoara nu sunt responsabile pentru continutul materialului si modul in care acesta ar putea fi folosit.