O treime din incendiile din Romania sunt determinate de instalatii electrice defecte sau improvizate

Completarea normativele din construcții ar duce la scăderea acestui număr

Incendiile care au cauze de natură electrică reprezintă o amenințare ascunsă, dar semnificativă, care este tot mai mult prezentă în atenția publică. În România, anul trecut au fost înregistrate 17.667 de intervenții pentru cauze care au generat incendii, altele decât cele de vegetație, potrivit celui mai recent raport al Departamentului pentru Situații de Urgență. Dintre acestea, cel mai mare procent, de 28,84% (5.095 intervenții), au fost împrejurări determinate de instalații electrice defecte sau improvizate. Următoarele cauze ca număr de intervenții sunt focul deschis (2.624 intervenții, 15% din total) și coșurile, burlanele de fum defecte sau necurățate (2.491 intervenții, 14% din total).

Și la nivelul Europei, statisticile arată că sursa a peste 25% din incendii o reprezintă un sistem electric. În Europa, anual sunt raportate 2 milioane de incendii, în urma cărora 4.000 de persoane își pierd viața în fiecare an. Mai mult, 70.000 de europeni sunt spitalizați din cauza unor vătămări grave provocate de incendii. Costurile cu pierderile cauzate de incendii sunt estimate la aproximativ 1% din PIB-ul cumulat al tuturor țărilor pe an.  

„Siguranța la incendii reprezintă, de fapt, un ecosistem compus din factori de decizie, industria construcțiilor, arhitecți, ingineri de securitate la incendiu, pompieri, proprietari de clădiri și cetățeni. Cu toții dețin un rol important și depinde de fiecare să acționeze pentru siguranță. Totodată, este nevoie și de actualizări ale normativelor privind protecția împotriva producerii incendiului de către echipamentele electrice, care să reglementeze utilizarea  dispozitivelor pentru detectarea defectelor de arc electric și care să contribuie la reducerea acestor cifre îngrijorătoare”, spune Gabriel Tache, General Manager Eaton Electric România.    

Energia electrică este o cauză de incendiu recunoscută, cu risc crescut de pierderi de vieți, iar defectele de arc electric, ce se produc la nivelul instalațiilor fără a fi văzute, pot da naștere incendiilor și pot provoca daune enorme. Întreruperile în alimentarea cu energie electrică sunt, de regulă, provocate de supracurenții foarte ridicați care distrug cablurile, aparatajul sau barele colectoare. Defectele de arc electric apar când conductoarele sunt defecte sau deteriorate, din cauza influențelor externe sau a îmbătrânirii, ori când conexiunile la borne sunt slăbite. Cauzele cele mai frecvente ale defectelor de arc electric sunt date de: conductoare strivite, tratate neglijent sau tensionate, deteriorări ale izolației firelor provocate de cuie, șuruburi etc., îmbătrânirea instalațiilor, cabluri rupte sau întreruperi ale unui conductor, raze UV, mușcături ale animalelor de companie sau ale rozătoarelor, contacte și conexiuni slăbite, fișe și conductoare îndoite.  

Următorul pas în ceea ce privește protecția: prevenirea incendiilor de natură electrică provocate de arcuri electrice în serie sau în paralel

Proprietățile și alte bunuri trebuie protejate împotriva incendiilor care au cauze de natură electrică, pentru a preveni daunele, pierderile și consecințele financiare. Noile dispozitive de protecție încorporează beneficiile digitalizării și permit detectarea și deconectarea defectelor ascunse de arc electric care pot provoca daune grave.

Dispozitivele de protecție care pot detecta și deconecta curenții de defect de înaltă frecvență sunt din ce în ce mai importante, pe măsură ce echipamentele având circuite electronice de comandă devin tot mai comune. Mulți curenți de defect sunt detectabili, însă defectele de arc electric serial sau paralel nu puteau fi detectate până la inventarea unui nou tip de dispozitiv de protecție a circuitelor care aplică un algoritm în circuitul electronic integrat ce asigură sensibilitate în detectarea curenților de defect și indică prezența unor defecte de arc electric periculoase. Denumit AFDD, acest dispozitiv contribuie în mod clar și semnificativ la reducerea pierderilor, oferind instalatorilor, pentru prima dată, o soluție compactă unică, ce nu numai că mărește siguranța, ci și reduce riscul de incendiu.

Consecințele unui arc electric pot fi foarte grave în cazul persoanelor și clădirilor, mai ales în clădirile de locuințe cu grad ridicat de ocupare, precum și în locurile unde copiii, persoanele vârstnice și persoanele cu dizabilități sunt în pericol. Prin urmare, AFDD-urile ar trebui să-i încurajeze pe oameni să se gândească de două ori și să facă alegerea corectă pentru a-și proteja locuințele, valorile și viața cu dispozitive de protecție de ultimă oră.

„Misiunea noastră la Eaton este să concepem în permanență dispozitive de protecție noi și inovatoare, deoarece considerăm că utilizarea electricității și operarea instalației electrice nu ar trebui să comporte riscuri pentru oameni sau bunuri. Combinat cu tehnologia digitală de detectare a defectelor de arc electric, AFDD, cea mai recentă invenție din gama Eaton de soluții de protecție a circuitelor, reduce la minimum riscul de incendii care au cauze de natură electrică și asigură protecție împotriva întreruperilor în alimentarea cu energie electrică și a pierderilor de proprietăți, bunuri și vieți omenești”, adaugă Gabriel Tache.

 
Eaton este un lider global cu expertiză în soluții pentru distribuția de energie și protecția circuitelor; soluții de alimentare de rezervă, control și automatizare; iluminat și securitate; soluții structurale și dispozitive de cablare; soluții pentru medii dure și servicii de inginerie. Eaton este poziționat prin soluțiile sale globale pentru a răspunde celor mai serioase provocări de gestionare a energiei electrice.

Eaton este o companie globală de management al energiei, ce a înregistrat venituri în 2021 de 17.9 miliarde de dolari. Oferim soluții durabile care îi ajută pe clienții noștri să gestioneze eficient puterea electrică, hidraulică și mecanică – mai sigur, mai eficient și mai fiabil. Eaton are aproximativ 92.000 de angajați la nivel mondial și produsele sale sunt vândute către clienți din peste 175 de țări. Pentru mai multe informații, vizitați www.Eaton.com