Peste 1.400 de participanti la atelierele Ursus Breweries despre prevenirea consumului de alcool in randul minorilor

În ultimul an, peste 1.400 de persoane au participat la atelierele organizate de Ursus Breweries și Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC), în cadrul programului „Părinți eficienți, copii fericiți”. Atelierele au fost dezvoltate cu scopul de a contribui la prevenirea consumului de alcool în rândul minorilor, prin sprijinirea părinților și profesorilor cu informații din partea unor specialiști în psihologie, educație sau dezvoltare personală. Proiectul inițiat în 2017 se înscrie în strategia de dezvoltare durabilă a Ursus Breweries.

„Suntem bucuroși că acum și mai mulți părinți și profesioniști din educație au la îndemână instrumente și informații valoroase, pe care le pot folosi pentru a înțelege și a susține dezvoltarea tinerilor. Credem că doar împreună și printr-o informare continuă putem preveni consumul de alcool în rândul minorilor.” a declarat Robert Uzună, Vicepreședinte Corporate Affairs Ursus Breweries.

Adulții din viața copiilor au un rol esențial în influențarea deciziei de a consuma sau nu alcool
Cea mai mare influență în decizia minorilor de a consuma sau nu alcool o au părinții, de aceea, în ultimii 6 ani, Ursus Breweries și-a îndreptat atenția către dialogul cu aceștia, precum şi cu cadrele didactice din România. Astfel, programul „Părinți eficienți, copii fericiți” are scopul de a sprijini adulții să ia decizii informate cu privire la consumul de alcool și să discute despre acest subiect cu minorii.

Din octombrie 2022, la atelierele organizate de Ursus Breweries au participat mai mult de 1.400 de beneficiari direcți – părinți și asistenți maternali, profesori, mediatori și consilieri școlari, psihologi, asistenți sociali și reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale care lucrează cu minori. În această perioadă au fost organizate 13 ateliere online și în format fizic susținute de specialiști în psihologia copilului, sociologie, psihoterapie, dezvoltare personală.

Ateliere online pentru părinți și profesori
Temele legate de prevenirea consumului excesiv de alcool în familie și a prevenirii consumului de alcool în rândul adolescenților au fost abordate în cadrul a 8 ateliere online care au vizat teme de interes pentru părinți și profesori:
• Comunicarea cu adolescentul și gestionarea conflictelor
• Dependența de online și tehnologie
• Sportul, aliatul adolescentului – despre mentalitatea de învingător și evitarea adicțiilor
• Dependențe – cum ținem adolescenții departe de adicții

Atelierele au fost susținute de specialiști, experți în psihoterapie și terapie comportamentală, care au ales să împărtășească din experiența lor și bunele practici. Alina Ciupercovici, expert în tratamentul adicțiilor și psihoterapeut cu experiență clinică psihiatrică, și Silviu Ioniță, psiholog și antrenor mental cu experiență în domeniul psihologiei performanței umane, sunt câțiva dintre traineri.

Ateliere în format fizic în școli și licee
Prin intermediul facilitatorilor Decebal Popescu și Octavia Udrescu de la „Atelierele de Comunicare Nonviolentă” au avut loc 5 evenimente interactive dedicate exclusiv cadrelor didactice. Acestea au avut loc în școli și licee din București, Buzău, Snagov și au avut ca scop crearea un spațiu liber de exprimare și conectare între profesori și profesioniștii din educație, pentru a sprijini dezvoltarea armonioasă a copiilor și a preveni consumul de alcool în rândul elevilor.

La aceste ateliere au participat 89 de profesori, învățători și directori de școală, dar și consilieri psihopedagogici. Cu ajutorul instrumentelor comunicării nonviolente, facilitatorii au arătat participanților modalități de conectare cu colegii, elevii și cu sinele, într-o manieră care să ducă la înțelegerea reciprocă, comunicarea empatică și medierea conflictului.

„Interesul, prezența numeroasă și implicarea participanților la activitățile din cadrul proiectului reprezintă o confirmare pentru FONPC că își împlinește misiunea sa de a oferi susținere și ghidare părinților, cadrelor didactice și profesioniștilor din domeniul educației. Într-o societate în continuă dezvoltare a tehnologiei, este util și necesar să sprijinim dezvoltarea metodelor pozitive de educație, cultivarea relației de încredere părinte-copil-cadru didactic și o comunicare deschisă. Acest proiect are la bază valori importante pentru noi precum solidaritatea, parteneriatul, implicarea și participarea. Împreună suntem puternici.” a declarat Daniela Boșca, Director Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil.

Mai multe informații despre programul „Părinți eficienți, copii fericiți” și despre activitățile derulate până acum puteți găsi pe platforma de responsabilitate socială www.desprealcool.ro.

Despre Ursus Breweries
Ursus Breweries este cel mai mare producător de bere din România. Mărcile din portofoliul Ursus Breweries sunt: URSUS, Timișoreana, Ciucaș, Peroni Nastro Azzurro, Kozel, Azuga, Pilsner Urquell, Asahi Super Dry. În prezent, Ursus Breweries deține 3 fabrici de bere: în Brașov, Buzău și Timișoara și o mini-facilitate de producție în Cluj-Napoca. Ursus Breweries face parte din Asahi Europe & International. Pentru mai multe informații despre companie și programele sale, vă rugăm să vizitați: www.ursus-breweries.ro și www.desprealcool.ro.