Peste 12 000 de participanti la editia aniversara a Balkanik Festival - Home of World Music

Intre 8 – 10 septembrie s-a desfasurat la Bucuresti, in Gradina Uranus si pe Strada Uranus, cea de-a zecea editie a Balkanik Festival – Home of World Music. Recunoscut la nivel international atat pentru artistii inediti pe care publicul ii poate descoperi an de an, dar si pentru atmosfera unica, editia aniversara, cea mai ampla de pana acum, a adus la un loc peste 12.000 spectatori in cele trei zile in care s-a desfasurat, atat romani, cat si straini care calatoresc in capitala Romaniei pentru a participa la festival.

Noutatea care a marcat cei zece ani de Balkanik Festival a fost Balkanik Street Fair, care a dat o noua dimensiune a experientei de festival si care a inchis strada Uranus pentru masini, transformand-o pentru trei zile intr-un spatiu menit experimentarii culturii, creativitatii si traditiilor din zona Balcanilor, printr-un targ de artizanat si mestesuguri reinterpretate, delicii gastronomice si muzica asigurata de 9 DJ, la care accesul publicului a fost liber.

„Balkanik Festival este proiect co-finantat de Primaria Municipiului Bucuresti prin ARCUB in cadrul Programului „Bucuresti acasa 2023”. Pentru informatii detaliate despre programul de finantare al Primariei Municipiului Bucuresti prin ARCUB, puteti accesa www.arcub.ro.

Balkanik Festival este unul dintre cele mai apreciate festivaluri de world music din Europa si promoveaza un spirit incluziv, prin caracterul de melting pot cultural pentru comunitatile din Bucuresti. Reunind Occidentul si Orientul, Gradina Uranus a gazduit 9 concerte live, cu artisti din 8 tari, iar selectia din 2023 a inclus atat artisti cunoscuti si indragiti de public, dar si emergenti, cu totii explorand muzica traditionala reinterpretata si fuzionata.

Pe scena au urcat vineri Kristijan Azirovic Orkestar (Serbia), Paulina (Romania) si SMADJ Balkan Project (Franta-Tunisia); Ufuk Coskun & friends (Turcia-Romania), Taraf de Caliu (Romania) si Ovidiu Lipan Tandarica si Fanfara din Zece Prajini (Romania) au concertat sambata, iar ultima zi de festival i-a adus in fata publicului pe Wernyhora (Polonia), Extraliscio (Italia) si Papiers d’Arménies cu Dan Gharibian (Armenia-Franta). Duminica, in timpul zilei, muzica a fost asigurata in Gradina de Obeah.

Scena de pe strada Uranus a reunit 9 DJ din zona de world music si nostalgie: M.O.Z.A.R & Bad Mirel, Pixar Stelar, Daniel Mitulescu, Ligia Kesisian & Lucas Molina, Irina Popescu, ABASC, Miko.

Gradina Uranus si Strada Uranus s-au transformat din nou intr-un spatiu care era renumit odinioara pentru vitalitatea sa, aducand vizitatorilor peste 20 de designeri, artizani si mesteri si numeroase demonstratii si ateliere ale unor mestesuguri vechi – tesatura la razboi, ceramica, broderii, realizare bijuterii, prelucrare argint si cupru. De asemenea, in douazeci de zone gastronomice variate, gurmanzii au putut gusta delicii culinare, de la mancare la ceaun la bunatati vegane orientale, bucate din America Latina si cafea la nisip.

O alta noutate a editiei aniversare a fost zona de dezbateri despre comunitatea ca resursa, activarea comunitatilor locale, dezbateri despre slow fashion si slow design, ecosistem cultural, re-sourcing de muzici locale, ecopatrimoniu, sustenabilitate etc. Si, in premiera in 2023, Sambodhi Yoga Studio a adus la festival peste 10 clase de yoga si miscare.

Si micii vizitatori au putut participa la numeroase ateliere si spectacole destinate lor, de la pictura pe ceramica, modelaj in lut, colaje, stelute origami si pana la face painting, codite cu ata, baloane uriase de sapun, jonglerii si spectacole cu gheata carbonica.

Turnul de Apa proiectat de Anghel Saligny, faimosul monument istoric pe care bucurestenii il pot vedea o data pe an, la Balkanik Festival, a luat viata prin video mapping cu visuals oferite de Adistu, cu ajutorul unor videoproiectoare de ultima generatie, oferite de Epson Romania.

Despre festival:
Dupa ce a primit recunoastere internationala ca fiind unul dintre cele mai vibrante si autentice festivaluri de world music din Europa, Balkanik Festival isi continua misiunea de a reuni la Bucuresti Occidentul si Orientul, invitand o selectie de artisti cunoscuti si emergenti de muzica traditionala reinterpretata si fuzionata. Astfel, sunetele traditionale ale diferitelor culturi reprezentate in cadrul festivalului isi gasesc forme noi de manifestare, prin jazz, rock sau arhitecturi electronice.

Despre spatiu:
Gradina Uranus, care gazduieste faimosul turn de apa proiectat de Anghel Saligny, unul dintre cele mai frumoase monumente istorice din Bucuresti, este unul dintre putinele spatii care au supravietuit din vechiul cartier Uranus, demolat in vremea dictaturii comuniste pentru construirea Casei Poporului. Balkanik Festival s-a intors acasa in 2022, in aceasta mare gradina din centrul Bucurestiului, un spatiu magic care a gazduit 8 editii pana acum.

Fueled by OSCAR: Balkanik Festival si OSCAR Downstream au colaborat la editia aniversara pentru a insufleti scena evenimentului cu ajutorul carburantului OSCAR Downstream si pentru a aduce bucurie atat participantilor la festival, cat si copiilor din comunitati defavorizate. La barul din Gradina Uranus, festivalierii au putut comanda doua cocktail-uri OSCAR Downstream, non-alcoolice, iar profitul obtinut din vanzarea acestora va fi donat catre DGASPC Sector 5, pentru achizitionarea de rechizite necesare copiilor din familii fara posibilitati.

Iar in perioada evenimentului, participantii la festival s-au inscris la Tombola Balkanik Festival x OSCAR Downstream x Cocktail Holidays, postand fotografii din Gradina Uranus, pentru sansa de a castiga un card de carburant in valoare de 500 lei si o vacanta de 6 nopti la Predeal. Detalii pe paginile de social media ale festivalului.

Website: balkanikfestival.ro
Facebook: www.facebook.com/balkanikfestivalro
Instagram: www.instagram.com/balkanik_festival
Video Manifest Balkanik: www.youtube.com/watch?v=P2wzay2ZxLY

Balkanik Festival este organizat de Asociatia Culturala Metropolis si The Fresh, co-finantat de Primaria Municipiului Bucuresti prin ARCUB in cadrul Programului „Bucuresti acasa 2023”, cu sprijinul OSCAR Downstream, al Uniunii Armenilor din Romania, Institutului Cultural Roman, Institutului Francez, Institutului Polonez, Institutului Italian de Cultura Bucuresti, Coca-Cola, Aperol, Epson

„Continutul acestui material nu reprezinta in mod necesar poziţia oficiala a Primariei Municipiului Bucuresti sau ARCUB.”

Parteneri media: Pro TV, Radio Guerrilla, Vice, IQads, Zile si Nopti, Carturesti, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, life.ro, Revista Golan, Bookhub, Semne Bune, Capital Cultural, Happ.ro, Spotmedia, Infomusic, Best Music, Festivalism, mahmur.info, Traieste Muzica, Nine O’Clock, Romania Journal, Utopia Balcanica, Munteanu.