Pestera recordurilor e in Romania

Pestera Puturosu din Baile Balvanyos este una dintre cele mai mari mofete naturale din Europa

Munti, izvoare minerale, mofete si multe altele… bogatiile si frumusetile Tinutului Covasnei sunt de necontestat. Tot aici se afla si Pestera Puturosu, una dintre cele mai mari mofete naturale din Europa.

Pestera este situata la 1.052 de metri altitudine, pe Muntele Puturosu, in judetul Covasna. Mai exact in masivul Ciomad – Puturosu, care constituie cea mai tanara formatiune vulcanica a muntilor Harghita. Conform specialistilor, din aceste loc sunt eliberati zilnic in atmosfera peste 3000 de metri cubi de gaz sulfuros, cu cea mai mare concentratie de sulf din tara, dar si din Europa.

Ce o face unica?
Inca din sec. al XIV-lea, zona este mentionata intr-o scrisoare in limba latina, sub forma „Bydoshyg”, Büdös-hegy in limba maghiara (büdös = puturos, urat mirositor). De aici si numele „Puturosu”, de la mirosul pe care il emana sulful.

Este foarte important de precizat ca emanatiile de gaze ale regiunii Balvanyos nu sunt mofete tipice, deoarece pe langa componenta principala (CO2, dioxid de carbon) contin si alte elemente precum hidrogenul sulfurat, dioxidul de sulf. Fapt ce face ca emanatiile din aceasta zona sa intre aproape in categoria solfatarelor. Prin urmare, aceste emanatii reci se situeaza undeva intre cele trei tipuri de emanatii postvulcanice: mofete, solfatare, fumarole.

Caracteristicile acestei pesteri
Un prim aspect de precizat este faptul ca pestera emana gaze mofetice intr-o cantitate mare, aproximativ 2880 m3/zi, are o lungime de 14 m, astfel ca este considerata cea mai mare mofeta naturala din Romania, respectiv una dintre cele mai mari mofete naturale din Europa (pe langa Turcia si Italia).

Daca vei vizita zona, vei constata prezenta unui miros specific care se simte mai ales pe vreme ploioasa si in timpul deplasarii spre statiunea Balvanyos. Acesta provine de la hidrogenul sulfurat, componenta importanta a gazului emanat, din perspectiva tratamentelor balneologice. De altfel, in zona Muntelui Puturosu exista emanatii intense de gaze mofetice, ce contin dioxid de sulf, care ajungand la suprafata genereaza depuneri de sulf pe peretii cavernelor. De asemenea, in ape sau gaze se remarca si prezenta alaunului.

Cum s-a format pestera si cum a evoluat pana in prezent?
Cavitatea Pesterii Puturosu nu s-a format in mod natural, aceasta fiind galeria unei mine de sulf abandonate. Documentele curtii princiare atesta ca zona Turia poseda privilegiul productiei de sulf. Mai tarziu, pestera Pucioasa a intrat in posesia familiei Apor, astfel ca, in 1892 Gábor Apor a zidit cavitatea pesterii cu pietre cioplite. Acest lucru a dus la cresterea sigurantei mofetei in 1892. Un alt aspect de mentionat este faptul ca, tot la sfarsitul secolului al XIX-lea, pestera Puturosu a avut si usa, in timp ce acum intrarea este directa (fara usa). Mai tarziu, in anii 1970, pestera a fost renovata, completata cu banci, iar din motive de siguranta, partea din spate a fost inchisa cu bare metalice. Astfel ca pana la gratii sunt aproximativ 6 m, care pot fi utilizati in scopuri medicale si de agrement.

Bine de stiut! Cei care doresc sa viziteze aceasta pestera trebuie sa stie ca o pot face gratuit.

Un factor important care face ca multi localnici sa poata sa utilizeze aceasta mofeta in scopuri terapeutice, in mod regulat. Totodata, fiind si o atractie turistica, multi turisti se intalnesc cu notiunea si cu experienta de mofeta prima data aici.

Foarte important daca vei ajunge sa vizitezi pestera Puturosu: In prezent, utilizarea pesterii nu este supravegheata sau controlata. De aceea este important sa verifici nivelul gazului cu foc deschis (bricheta sau chibrit). Unde se stinge flacara, nu mai este oxigen. De asemenea, tine cont ca aplecarea sub nivelul gazului este interzisa! Gazul inhalat este daunator sanatatii, si poate cauza moartea! Este bine ca intotdeauna sa te informezi asupra locului de vizitat si sa respecti indicatiile date.

Cum actioneaza gazul mofetic asupra sanatatii?
Gazul mofetic invizibil este produsul activitatii postvulcanice, si este alcatuit mai ales din bioxid de carbon (CO2). Acesta este folosit in balneologie ca baie uscata. Fiind mai greu decat aerul, acest gaz se aduna si se asaza sub nivelul oxigenului. In timpul tratamentul nedureros, CO2 patrunde in corp prin piele, ameliorand circulatia periferica, normalizand tensiunea arteriala, si reducand efortul depus de cord.

Cui ii este recomandat acest gaz? Acesta este recomandat in special persoanelor care sufera de boli cardiovasculare si reumatism.

O curiozitate…
In regiune, cu aproximativ 300 de ani in urma a fost minat sulful in zona. Acesta era folosit pentru fabricarea prafului de pusca, iar barbatii care lucrau la mina pentru a extrage sulful, nu au fost inrolati in armata. Timpul petrecut pentru extragerea sulfului fiind considerat serviciu militar si contribuire la industria militara.

Ti-am starnit curiozitatea si interesu pentru aceasta mofeta, dar si pentru altele din zona Covasnei?

Te asteptam in vizita! Pentru mai multe informatii, acceseaza site-ul visitcovasna.com