Recoltarea si stocare celulelor stem in cazul gemenilor. Tot ce ar trebui sa stii

Tocmai ati aflat ca veti fi parinti de gemeni? Bucuria acestei vesti este dubla, dar si responsabilitatea devine la fel de mare.

Este posibil sa fi vorbit deja cu medicul tau despre diferitele complicatii pe care le poti intalni in timpul sarcinii si despre ingrijirea pe care trebuie sa ti-o oferi in aceasta perioada delicata. Cu toate acestea, subiectul recoltarii si stocarii celulelor stem la nastere iti poate fi strain, mai ales, in cazul unei sarcini gemelare.

Astazi, specialistii de la Stem Cells Bank, banca ce ofera biotehnologie de ultima generatie in procesarea celulelor stem si care a introdus in Romania sistemul Sepax 2, iti prezinta tot ce ar trebui sa stii in legatura cu recolatarea si stocarea celulelor stem in cazul gemenilor.

De ce este importanta stocarea celulelor stem din cordonul ombilical?

Sangele din cordonul ombilical al bebelusului este o sursa bogata de celule stem hematopoietice. Aceste celule stem care pot salva vieti au capacitatea de a se transforma in globule rosii sau albe din sange sau chiar in trombocite. Prin urmare, sunt utilizate pe scara larga in tratarea pacientilor care sufera de tulburari ale sangelui, ale sistemului imunitar, ale metabolismului etc. In prezent, exista peste 80 de boli care sunt tratate cu ajutorul celulelor din sangele din cordonul ombilical, inclusiv anumite forme de cancer. Odata cu progresul tehnologiei si cunostintelor medicale, cercetatorii considera ca numarul de boli tratabile va creste semnificativ. Un alt beneficiu oferit de celulele stem din cordonul ombilical este acela ca pot fi folosite pentru tratarea membrilor directi ai familiei donatorului. Deoarece aceste celule din sangele din cordonul ombilical sunt intr-un stadiu incipient, exista o sansa mai mica de aparitie a bolii grefa-contra-gazda in cazul in care corpul primitorului respinge celulele stem nou perfuzate.

Acest lucru deschide o multitudine de oportunitati pentru tratarea oricarei posibilie boli pe care unul dintre gemenii tai o poate dezvolta in viitor.

Este posibila recoltarea si stocarea celulelor din cordonul ombilical pentru toate tipurile de gemeni?

Nu conteaza daca gemenii tai sunt fraterni (unde exista doua ovule diferite care au fost fecundate de doi spermatozoizi diferiti) sau identici (apar atunci cand un singur ovul este fecundat de un singur spermatozoid, ulterior, zigotul se desparte in doua si dezvolta doi feti). In ambele situatii, recoltarea si stocarea celulelor stem la nastere este posibila fara niciun risc.

De ce ar trebui sa stocam celulele stem ale ambilor bebelusi?

„Deoarece gemenii fraterni nu au o constructie genetica identica, exista posibilitatea ca unul sa poata mosteni o tulburare genetica, iar celalalt, nu. In astfel de cazuri, celulele din sangele din cordonul ombilical al geamanului sanatos pot fi folosite pentru a-l trata pe celalalt, deoarece este cea mai apropiata potrivire posibila. Desi gemenii identici incep cu genomi identici, anumiti factori de mediu pot influenta si schimba modul in care se formeaza aceste gene. Prin urmare, unul dintre gemenii tai identici poate fi sub riscul de a dezvolta o boala genetica, iar celalalt nu” afirma conf. dr. Filimon Nicoleta, biolog Stem Cells Bank (www.stemcellsbank.ro).

Corpul tau produce in mod natural suficient sange pentru a hrani ambii bebelusi, chiar si atunci cand acestia impart o singura placenta. Cu toate acestea, deoarece gemenii tind sa fie in general mai mici, impartind spatiul din uter, volumul de sange disponibil pentru colectare este relativ mai mic. Nu te imgrijora! Deoarece fiecare copil are atasat un cordon ombilical individual, exista suficient sange din acesta pentru a fi recoltat si stocat.

Tombola lui Mos Craciun la Stem Cells Bank

Luna aceasta, Mos Craciun vine la Stem Cells Bank cu un cadou cu totul special: un viitor fara griji pentru copilul vostru. Pana pe 28 decembrie, toti viitori parinti sunt invitati sa se inscrie la Tombola lui Mos Craciun pentru a putea castiga unul dintre cadourile pregatite pentru parinti si copii. Premiile puse in joc sunt:
• un pachet de recoltare si stocare celule stem;
• un voucher in valoare de 400 euro reducere la achizitiile de pachete celule stem din luna decembrie;
• doua abonamente individuale de sanatate Grija pentru copii in cadrul Sistemului Medical MedLife;
• eBook gratuit cu sfaturi utile despre sarcina, nastere si ingrijirea bebelusului.

Miracolele de Craciun incep la Stem Cells Bank. Pentru mai multe detalii si inscrieri, accesati stemcellsbank.ro/tombola-lui-mos-craciun.

Recoltarea celulelor stem la nastere este o forma de grija pe care le-o porti pe viata copiiior tai. Serviciile Stem Cells Bank vin cu garantia MedLife, liderul pietei de servicii medicale private din Romania. Astfel, ai siguranta ca celulele stem ale copilului tau sunt recoltate si stocate la cele mai inalte standarde de calitate. Stem Cells Banks este singura banca de celule stem din Romania care foloseste cea mai avansata tehnologie disponibila in lume (Biosafe Sepax 2). Procesarea este automata, recuperarea celulara este maxima (99,78%) fara a fi nevoie de interventii (si posibile erori) umane.