Farmecul discret al denimului / Melancolia denimului / Armonie de stil

Boho, retro, rave. Cea mai recentă colecție Reserved din denim se inspiră din eleganța trecutului, dar se reduce în ansamblu la un efect de perspectivă.

Au trecut 150 de ani de la apariția blugilor și mai bine de o jumătate de secol de când Diana Vreeland, editor de modă celebru, a declarat: „Blugii sunt cele mai frumoase lucruri de la inventarea gondolei”. Astăzi, denimul continuă să domine podiumurile de modă și străzile. Este elementul cheie al noii colecții Reserved. Urmărind tendințele globale de streetwear, designerii Reserved s-au inspirat din istoria modei. Bazându-se pe diverse estetici și subculturi din trecut, aceștia creează o colecție modernă, cu multe referințe la anii ‘70 și ‘90. Deși eclectică, noua colecție este, în mod cert, armonioasă în ceea ce privește stilul.

Designul pieselor vestimentare pentru femei are o influență vintage puternică. Acest lucru este vizibil de la croieli, până la texturi și paleta de culori. Colecția include blugi drepți cu talie înaltă, haine petrecute, rochii largi cu fantă adâncă, topuri scurte și jachete supradimensionate. Elementul de noutate este reprezentat de rochiile din denim (cu nasturii închiși până sus), decolteu în formă de V și talie înaltă. Detaliile joacă un rol foarte important aici – țesături cu efect de prespălare – așadar, estetica anilor 90’, modele de marmură sau printuri ombre – totul într-o paletă de culori oarecum șterse, în nuanțe de albastru prăfuit, galben pal sau fildeș. Croielile retro ale denimului din campanie sunt alternate cu influențe vintage – pantaloni scurți până la genunchi, tricouri strâmte și pantaloni cu imprimeu de tip șarpe, care doar accentuează caracterul rave al acestora.

Colecția pentru bărbați este, pe de altă parte, plină de referințe specifice anilor ‘70. Elementele esențiale includ blugi navy drepți și cămăși albastru deschis. Ținutele all-denim sunt, cu siguranță, la modă – alături de pantalonii albi și jachetele din denim în aceeași culoare, sau combinând diverse nuanțe ale denimului între jachetă și pantaloni. Sursa principală de inspirație este reprezentată de personajele principale de sex masculin ale anilor 70’, petrecând vacanțele pe coasta italiană sau pe Riviera Franceză. Prin urmare, denimul este purtat alături de cămăși cu model retro, jachete din velur, cămăși albe și albastru-navy cu dungi. Ținuta este completată de cravate cu model (eșarfe legate în jurul gâtului), ochelari de soare retro și mocasini din piele.

Campania colecției, inspirată de fotografia de film a lui William Eggleston, un fotograf american, este păstrată într-un cadru retro. Locația reprezentată de peisaje exotice, priveliști estivale și interioare moderniste, sporește caracterul melancolic al fotografiilor. Atmosfera nostalgică a imaginilor spune multe despre colecție: nonșalantă, dar sofisticată, subtilă, dar sexy. www.reserved.com