
In Romania, cifrele sunt ingrijoratoare atunci cand vorbim despre educatie.
Rata medie de abandon scolar este de 15%, iar in mediul rural procentul depaseste 25%. In era informatiei, 400.000 de copii cu varsta intre 3 si 17 ani nu urmeaza nicio forma de invatamant, 21% dintre cei care reusesc sa termine 8 clase nu merg la liceu, 12% lucreaza in gospodarie si 5% cu ziua.
Procentele sunt si mai mari in ceea ce priveste analfabetismul functional. In Romania, 70% dintre elevi sunt analfabeti functional, 27% dintre elevii de clasa a XII-a nu s-au inscris anul trecut la bacalaureat, iar daca acum 10 ani aveam 230.000 studenti anual, in momentul de fata nu depasim 65.000.
Copiilor din Romania nu le place la scoala, in primul rand din cauza conditiilor. O spun raspicat 4 din 10 elevi. Peste 80% dintre scolile romanesti se afla intr-o stare avansata de degradare si, anual, isi intampina elevii in cladiri pline de igrasie si mucegai, cu banci rupte, usi/geamuri/pardoseli deteriorate, acoperisuri si tavane prin care ploua, sobe fumegande in salile de clasa si toalete in curti pline de noroi. Acestor conditii li se adauga si violenta verbala si fizica cu care 71% se confrunta, lipsa pregatirii sau interesului unor invatatori/profesori.
Pentru a contribui la reabilitarea sistemului de invatamant romanesc, fiecare cetatean din Romania, in calitate de persoana fizica poate redirectiona cei 3,5% din impozitul pe venit (anul 2022) catre Asociatia BookLand.
Cu strict materiale de constructii si bani adunati din mediul de afaceri privat, dar si mobilizand autoritatile si comunitatile locale, in doar 3 ani, Asociatia BookLand a renovat 67 scoli in mediul rural, creand conditii excelente pentru 15.000 elevi / an. Anul acesta sunt in curs de renovare inca 9 scoli.
In plus, in aceasta toamna, Asociatia BookLand va demara lucrarile de constructie pentru primul Campus Preuniversitar Profesional in sistem Dual din mediul rural! Va asigura inclusiv profesorii care vor preda dupa o curricula comparabila cu cea occidentala. O scoala 100% moderna (cu cantina, biblioteca, laboratoare, ateliere de lucru, sala spectacole, facilitati sportive, spatii relaxare, livada, dar si solar in care vor fi crescute propriile legume) pusa gratuit la dispozitia copiilor din satele si comunele Romaniei, reducand abandonul scolar si asigurandu-le la final un loc de munca in cadrul companiilor cu care vor derula programe de invatamant profesional dual. Elevii de elita vor fi incurajati si sustinuti financiar prin burse sa urmeze studii superioare.
In ultimii 3 ani, peste 600 companii au sustinut demersurile Asociatiei BookLand. Acum, orice persoana fizica, platitoare de impozit pe venit, poate contribui la o Romanie cu adevarat educata! Aceasta munca dificila de santier poate fi sustinuta prin redirectionarea celor 3,5% din impozitul pe venitul anului trecut, completand Formularul 230. Acesta poate fi trimis pe office@book-land.ro sau depus online / fizic la ANAF.
Impreuna CONSTRUIM oameni!
Despre Asociatia BookLand
Asociatia BookLand renoveaza scolile rurale mobilizand mediul de afaceri privat (care redirectioneaza 20% din impozitul pe profit/venit), autoritatile si comunitatile locale. In 3 ani, prin cele 67 scoli renovate, a reusit sa acorde copiilor din satele Romaniei o sansa reala la o educatie de calitate. In plus, Intalnirile BookLand Evolution faciliteaza tinerilor dialogul cu varii personalitati, Taberele Coolturale BookLand le ofera un mix echilibrat de informatie & distractie, iar materialele educationale le raspund intrebarilor care-i framanta. In toamna acestui an va demara constructia primului Campus Preuniversitar Profesional in sistem Dual din mediul rural cu scopul de a forma specialistii de care Romania are atata nevoie in productie si servicii.