Conferinta de presa internationala din 17 februarie 2023

La conferința de presă internațională de astăzi s-a discutat despre importanța culturii pe plan local în conexiune cu Europa.

S-au abordat teme actuale care includ agenda europeană prin programul cultural, și în același timp conexiunea cu specificul și caracteristicile Timișoarei cu Europa.

Gazda evenimentului, Primarul Dominic Fritz, a vorbit despre vocația orașului gazdă, și despre tripla responsabilitate a Timișoarei față de program, față de valorile UE și față de cetățeni. Angajamentul Timișoarei pentru a construi o strategie culturală sustenabilă și de durată constă în crearea „unui program cu adevărat european”. „Credem că Timișoara cu istoria ei de inovație, de diversitate și de curaj este un exemplu pentru Europa, prin cultură și prin artă anul acesta putem spune mai departe, nu doar povestea Timișoarei, ci povestea Europei, iar prin asta putem aduce un nou focus pe rolul acestei regiuni a europei de est.”

De asemenea, Comisarul European, Adina Vălean, a precizat despre însemnătatea premiului Melina Mercouri, și înmânarea oficială a acestuia Municipiului Timișoara. „Titlul de Capitală Culturală Europeană nu e numai simbolic, nu e numai promovarea brandului cultural și turistic al unui oraș, nici doar o diplomă sau un premiu. Este un program european, printre cele mai populare, creat pentru europeni pentru a pune în valoare patrimoniul cultural atât de divers și important pentru Uniunea Europeană”.

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a menționat despre importanța unui cadru legislativ național coerent privind susținerea sectorului cultural și creativ, precum și importanța diplomației culturale pentru sectorul cultural național. „Prin cultură, prin artă, putem să mobilizăm o comunitate.” Acestea sunt „instrumentele care să ducă la binele societății. De la timișoreni la timișoreni, și pentru Europa. La finalul anului vom avea un șir întreg de evenimente de succes.”

Președintele Consiliului Județean, Alin Nica, a continuat cu precizările despre notabilitatea ocaziei de a pune lucrurile în perspectivă. Potențialul titlului de Capitală Europeană a Culturii pune Timișoara în rândul marilor centre culturale din Europa. Vor fi „momente și evenimente de marcă, care ridică Timișoara la nivel european ca oraș”, iar „nișa artelor plastice face Timișoara capitala artelor plastice a României.” Va putea „fi explorată în anul ce va veni, cu cele 3 expoziții mari: Paul Neagu, Brauner și Brâncuși”.

Ramona Laczko-David, coordonatoarea Proiectului Cultural Național Timișoara 2023, a vorbit despre sustenabilitatea moștenirii pe termen lung a programului. Procesul de creștere și dezvoltare a acestuia este esențial, iar „independența echipei curatoriale, dă dovadă că premiul Melina Mercouri confirmă curajul orașului de a deschide un dialog despre viitorul acestuia într-un context european provocator”.

Cu stimă,
Asociația Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023