„KOMOREBI. Lumina care se filtreaza printre copaci”, cel mai nou spectacol de teatru creat de compania Vanner Collective, pe textul dramaturgei Raluca Manescu, ce isi propune sa demaste masculinitatea toxica si fuga barbatilor din fata propriilor emotii si frici, va avea doua reprezentatii la Bucuresti, la Centrul Educational Replika, pe 30 si 31 martie, de la ora 19:00. Intrarea este libera, pe baza de rezervare aici.
Ce mai inseamna azi sa fii un „barbat adevarat”? Vanner Collective a inceput in 2020 un demers de a aduce in constiinta publicului masculin importanta vulnerabilitatii si asumarii emotiilor in randul barbatilor, ca pas esential catre dezvoltarea adultului si viitorului parinte. „KOMOREBI. Lumina care se filtreaza printre copaci” prezinta drumul initiatic al unui barbat, in lupta cu Frica. Este o poveste invaluita de dragoste, umor si curaj despre traume deconstruite, despre iubire si acceptare, o disectie actuala a parcursului catre sine si a impactului pe care il are descoperirea adevaratului chip ascuns sub masti fabricate.
“Komorebi (cuvantul din japoneza, intraductibil, care descrie lumina ce se filtreaza prin bolta copacilor) reprezinta o imagine care a rezonat puternic cu povestea din interiorul unui barbat, cu voci ale parintilor, cu frici ale proiectiilor pe viitor, cu anxietati ale prezentului, toate puse in contrast cu lumina si sensibilitatea momentelor in care acelasi barbat „se lasa” in emotie si autentic. Cultura japoneza joaca, de asemenea, un rol insemnat in discutia despre lumea barbatilor cu mastile ei, cu presiuni si modele toxice si ce inseamna cautarea echilibrului si a unei conexiuni cu propria fiinta.”, povesteste Liviu Romanescu, actor si co-fondator Vanner Collective.
Conceptul spectacolului le apartine Denisei Nicolae si lui Liviu Romanescu. Performerii sunt Denisa Nicolae, Liviu Romanescu si Teodora Velescu. Coregrafia si miscarea scenica apartine Teodorei Velescu, muzica originala din spectacol este creata de Mihai Dobre, scenografia si costumele de Elena Gheorghe, iar mastile de Elena Gheorghe, Cristina Milea si Tudor Lucanu. Oana Puscatu s-a ocupat de pregatirea muzicala. Universul sonor si light designul sunt create de Alexandros Raptis.
La finalul spectacolelor va avea loc o discutie cu performerii, moderata de psih. Silvia Ciubotaru (Guta), coordonatoarea proiectului In a Relationship, un proiect de educatie impotriva abuzurilor dedicat tinerilor. Silvia Ciubotaru a absolvit Psihologia la Universitatea Bucuresti si s-a specializat in psihoterapie experientiala. Lucreaza de peste 17 ani in proiecte de educatie si cultura pentru tineri, cum sunt Ideo Ideis sau In a Relationship.
Ulterior, spectacolul va mai putea fi vazut pe 3 mai la Teatrul „Maria Filotti” din Braila, pe 4 si pe 5 mai la Teatrul de Stat din Constanta, pe 11 mai la Teatrul Gong din Sibiu si pe 30 si 31 mai la Teatrul pentru copii si tineret „Imaginarium” din Ploiesti.
In cadrul editiei proiectului din 2023, Vanner Collective organizeaza patru ateliere online de scriere creativa si limbaj vizual cu doi profesionisti din lumea filmului, scenarista Raluca Manescu si regizorul Nicolae Constantin Tanase, gratuite si destinate adolescentilor cu varste intre 14 si 19 ani.
Materialele video rezultate in urma atelierelor vor fi incluse intr-un colaj video pe tema masculinitatii toxice, ce va fi vizionat in cadrul comunitatilor din Braila, Constanta, Ploiesti si Sibiu in perioada aprilie – mai 2023 iar adolescentii creatori vor fi invitati si la o sesiune de discutii cu spectatorii. O parte dintre textele lucrate in cadrul atelierelor va sta la baza unei piese de teatru care va fi transpusa ulterior intr-un spectacol de teatru sonor.
Proiectul este initiat de Vanner Collective alaturi de partenerii Centrul Replika, Teatrul „Maria Filotti”, Teatrul de Stat din Constanta, Teatrul pentru copii si tineret „Imaginarium”, Teatrul GONG Sibiu, DEPREHUB / Happy Minds, Fundatia Friends for Friends, Asociatia A.L.E.G., Centrul pentru Tineret al Municipiului Bucuresti.
Parteneri media: Radio Romania Cultural, Bucuresti FM, IQads, Spotmedia, B365.ro, Sibiu100%, Suplimentul de Cultura, Observator Cultural, Ziarul Metropolis, Liternet, Bookhub, Revista Golan, Happ.ro, Munteanu.
Proiect co-finantat de AFCN.
Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia administratiei fondului cultural national. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.