Un numar record de 10 000 de vizitatori au participat la prima Anuala de arta si stiinta Neo Art Connect (NAC)

Prima editie a Anualei de arta si stiinta Neo Art Connect (NAC) organizata de galeria Galateca si Asociatia Culturala Neo Art Romania, curatoriata de Anca Boeriu si Andreea Sandu, se incheie depasind o borna importanta de peste 10.000 de vizitatori din toata tara.

Neo Art Connect, desfasurat in perioada 18 mai – 31 iulie 2023 a generat o serie de produse culturale remarcabile, situate la intersectia dintre arta si stiintă, intr-un maraton cu peste 25 de expozitii, conectand 10 orașe din tara, peste 40 de spatii si organizatii partenere, peste 100 de artisti, creatori interdisciplinari si curatori, din generatii diferite si cu practici artistice variate.

Un numar record de vizitatori au participat la conferinte si prezentari de artist, performance si spectacole create sau curatoriate special pentru aceasta prima manifestare a retelei nationale NAC. Premiere ale acestei editii sunt :
• „Reconnecting the city”, proiect itinerant, prima expozitie inspirata dintr-un spectacol- aplicatie „The Walks” by Rimini Protokoll (o co-productie creart/Teatrelli & Goethe Institut Bucuresti);
• „Bucuresti, capsulă in timp”, un poem urban sub forma unui dom imersiv;
• Un spectacol de teatru in camere de hotel, HÔTEL DES POÈMES;
• O sesiune de muzica remixata si o inedita prezentare de proiecte ale asociatiei Antropoloops, conduse de artistul spaniol Rubén Alonso;
• Prezentarea in premiera a costumului de pregatire de aselenizare al astronautului Adler, in cadrul unei expozitii interdisciplinare la Muzeul National Tehnic “Prof. ing. Dimitrie Leonida”;
• Cea mai mare reuniune de artisti cu practica axata pe arta si stiinta, intr-un numar record de expozitii simultane.

Printre artistii si curatorii care au contribuit la desfasurarea primei Anuale de Arta si Stiinta din Romania sunt Anca Boeriu, Andreea Sandu, Roxana Lapadat, Ana Negoita, Raluca Oancea Nestor, Suzana Dan, Mihai Zgondoiu, dar si Andrei Bodnar, Andrei Cozlac, Mihai Milea, Laurian Popa, Elena Adorian, Andrei Tudor, Cristian Samfira, Elena Basso si Lucian Broscatean.

„Anuala de Arta si Stiinta Neo Art Connect este un proiect cultural important si unic, care a reusit de la prima editie sa conecteze inovatia si creativitatea intr-o platforma nationala sustenabila. NAC este totodata si o arhiva a ceea ce este relevant la confluenta dintre cele doua domenii. Unul dintre obiective este sprijinirea colaborarii interdisciplinare, intre creativii din domenii precum arhitectura, arta, performance sau multimedia, si cei din medicina, ecologie, noile tehnologii din IT sau alte domenii inovatoare, in plan national si international, ceea ce am reusit sa demaram. Prima editie NAC n-ar fi avut dimensiunea si calitatea pe care toti le-au apreciat fara suportul zecilor de artisti, specialisti, creativi si fara parteneriatul important cu BRD Groupe Société Générale sau aportul celorlalti parteneri care au crezut in acest demers cultural inedit”, declara Andreea Sandu, fondator Neo Art Connect si al Galeriei Galateca.

Interesul publicului pentru expozitii a fost extrem de mare, in special in zona de public tanar, semn ca premisa de la care s-a plecat, aceea ca tinerii sunt interesati de felul in care tehnologia schimba lumea artei, este valida.

„Demersul curatorial a generat trasee, directii, relatii, toate s-au materializat in crearea unei comunitati artisticeo-stiintifice, unul din dezideratele noastre și obiectivele proiectului, cu perspectiva continuarii si extinderii, a descoperirii de noi conexiuni si prezente nationale si internationale pentru Neo ArtConect 2024”, spune Anca Boeriu, curator si membru al boardului NAC.

Obiectiv atins: colaborare interdisciplinară si între generații de creatori
Pentru a incuraja colaborarea dintre tinerii artisti si pasionatii de tehnologie, o componenta importanta din Neo Art Connect au fost bursele oferite pentru tineri intre 20 si 30 de ani. Cei 5 castigatori au beneficiat intr-o perioada de 6 luni de indrumare in productia lucrarilor, sesiuni de mentorat, promovare si organizarea unor expozitii special gandite pentru ei.

Evenimentele NAC au inclus peste 50 de tineri artisti din orase precum Bucuresti, Cluj, Timisoara, Arad, Oradea, Sibiu, Iasi sau Brasov, astfel incat platforma anualei a inceput implementarea unui mecanism sustenabil de sustinere a tinerei generatii atat din punct de vedere financiar cat si ca modalitate de interactiune cu profesionisti multidisciplinari si cu publicul larg.

“Cultivarea sinergiei dintre arta si stiinta deschide posibilitati nelimitate pentru evolutie. La BRD imbratisam puterea transformatoare a acestui tip de proiecte, care unesc inovatia si creativitatea pentru a inspira descoperiri profunde si a contura un viitor mai luminos pentru fiecare in parte, si toti impreuna”, a afirmat Flavia Popa, Secretar General BRD Groupe Société Générale.

NAC a reușit cu fiecare proiect, sa reconecteze lumea artei romanesti contemporane la generatia tanara, si a generat noi colaborari in cadrul noii retele.

Incurajati de raspunsul publicului local, echipa NAC 2023 a dezvoltat alaturi de Goethe Insitut si Institutul Cervantes o componenta internationala a Anualei, care a adus expunere internationala artistilor locali. In plus, vizitatorii au descoperit artisti si creatori internationali precum Ruben Alonso.

Spatiile partenere din cele 10 orase au fost in Bucuresti: Arcub, ATELIER 030202, Combinatul Fondului Plastic, creart, Galateca, Ghica House, Goethe Institut, Hotel Caro, Institutul Cervantes, Muzeul National Tehnic “prof. ing. Dimitrie Leonida”, Rezidenta9, iar in tara, Arad, Galeria Alfa si Atelierele UAPR, Brasov, Centrul Cultural Apollonia, Cluj, Galeria Casa Matei, Constanta, Muzeul de Arta Constanta, Iași, PALATUL BRAUNSTEIN, Sibiu No!Hai, Ambasada Creativa, Oradea, Biblioteca Universitatii, Ramnicu Valcea, GALERIA PASAJ 2 Cozia, Timisoara, Galeria PARK.

Detalii pe www.neoartconnect.ro .

Sustinut de BRD Groupe Societe Generale, AQUA Carpatica, Domeniile Samburesti, Wet Saltzer.
Neo Art Connect este un proiect Placut de Radio Guerilla
Parteneri media: Radio Romania Cultural, Metropola TV, modernism.ro, Biz, Agentia C’Arte, Propagarta, feeder.ro, Aici a Stat, Dreamingof.net, Kreatoria.ro, Finesociety.ro, Art Inquiry.