Vernisajul instalatiei Share, Tag or Dye - peste 200 de contributii de la artisti din toata lumea, intre 3 - 24 septembrie

Pe 3 septembrie, intre orele 19:00 – 21:00, la VAGon – spatiu in(ter)disciplinat, din cadrul Atelierelor Malmaison (Calea Plevnei nr. 137C, etaj 2, Bucuresti), va avea loc vernisajul instalatiei Share, Tag or Dye, parte a proiectului omonim derulat de Asociatia Fotografica Allkimik.

In urma apelului deschis, peste 200 de artisti au contribuit cu link-uri din feed-urile lor de social media pentru materializarea instalatiei colective, care poate fi vizitata pana pe 24 septembrie, cu o programare in prealabil printr-un mesaj pe Facebook sau Instagram Allkimik.

Proiectul Share, Tag or Dye chestioneaza mediile de diseminare ale artei atat pe filiera digitala, cat si participativa, colaborativa si expozitionala si pune in discutie social media ca mediu de consum pentru obiectele artistice – in ce masura poate micul ecran contemporan, pe care il detinem cu totii,  sa redea complexitatea unei lucrari de arta?

„Share, Tag or Dye a avut ca punct de plecare experienta personala a initiatorilor – “am observat ca trebuie mereu sa jonglam intre timpul petrecut investit in creatie si cel dedicat auto-promovarii. Si ne-am gandit ca nu suntem singurii in situatia asta, ci mai degraba este vorba de un fenomen generalizat in lumea artei. De aici a aparut ideea unui proiect inclusiv care sa adune continut din social media si sa-l materializeze folosind tehnici alternative cum este antotipia si cianotipia, rezultatul fiind o instalatie foto inedita chiar si pentru noi, pentru ca incercam de fiecare data sa ne punem noi challenge-uri si sa experimentam incontinuu.”, povesteste Stefan Dinu, directorul tehnic al proiectului.

De asemenea, Share, Tag or Dye si-a propus si sa democratizeze ideea de open call prin absenta uzualului proces de selectie, in urma caruia o buna parte dintre candidatii inscrisi sunt, in mod obisnuit, refuzati din motive care nu intotdeauna tin de calitatea propunerilor. Astfel, peste 200 de lucrari inscrise de artisti din toata lumea, din Chile si pana in India, Suedia si Noua Zeelanda, au fost incluse integral, fara selectie, in instalatia ce a transpus lucrarile inapoi in plan material, folosind tehnici de fotografie analog cu aproape 200 de ani de istorie.

„Pe 22 iulie am lansat un apel deschis pe paginile de Facebook si Instagram Allkimik, in cadrul caruia oricine ne-a putut trimite un link catre o postare in care si-a auto-promovat munca. Am colectat toate aceste link-uri si le vom transpune in mediu fizic printr-o tehnica fotografica istorica. Practic, vom recrea in spatiul expozitional feed-uri de social media, printre care vizitatorii vor putea sa navigheze fizic, contrar variantei de pe telefonul mobil. Vom crea o experienta imersiva prin care publicul sa poata sa experimenteze limitarile reale ale foarte micului ecran atunci cand vrem sa exploram arta si, speram noi, sa extindem cat mai mult consumul de arta dincolo de spatiul virtual.”, spune Andrei Tudose, initiatorul si coordonatorul proiectului.

Pe langa open call, Share, Tag or Dye mai aduce si o serie de evenimente diverse menite nu doar sa adreseze problemele enuntate mai sus, dar si sa cristalizeze comunitatea de fotografi si artisti interesati din Bucuresti. Pe 6 august a avut loc un workshop de antotipie, care a celebrat prima editie a World Anthotype Day, organizata de Alternative Photography, partener in proiect, in care participantii au aflat mai multe despre aceasta tehnica sustenabila bazata pe materiale naturale si eco-friendly (antotipia este una dintre primele tehnici fotografice, ce implica decolorare prin intermediul soarelui a unor emulsii pigmentate, realizate din plante, fructe ori legume).

„Ne-am obisnuit sa vedem arta in mediul digital, desi suntem constienti ca difera foarte mult fata de experienta de a interactiona direct cu o lucrare intr-un spatiu expozitional. Desi expansiunea online are si niste avantaje importante, cum ar fi diseminarea independenta de teritoriul fizic, e important de mentinut un echilibru intre online si offline. Ne dorim sa extindem practica artistica inspre inclusivitate, transdisciplinaritate si, mai ales, catre experiment. Share, Tag or Dye este o provocare atat pentru artisti cat si pentru public de a sonda si extinde limitele mediului online si a interactiunilor posibile in offline.”, adauga Sabina Suru, directorul artistic al proiectului.

Alte evenimente integrate includ un tur public ghidat al expozitiei cu Stefan Dinu, in cadrul DoiJoi, pe 8 septembrie, intre orele 18:00 – 22:00 iar finisajul instalatiei va avea loc pe 24 septembrie, intre orele 19:00 – 21:00.

Share, Tag or Dye este un proiect cultural de promovare a artistilor romani, alaturi de artisti internationali, prin intermediul unui dialog transparent, extins si colaborativ. Mai multe informatii despre evenimentele din cadrul proiectului Share, Tag or Dye sunt disponibile pe pagina de Facebook Allkimik.

Share, Tag or Dye este un proiect finantat de Ministerul Culturii prin programul Acces 2022.

Parteneri culturali: VAGon – spatiu in(ter)disciplinat, Atelierele Malmaison, Alternative Photography, Tied to Light, Alternative Processes.

Parteneri media: Radio Romania Cultural, Radio Romania International, Bucuresti FM, Zile si Nopti, Curatorial, Igloo, The Institute, Zeppelin, Carturesti, IQads, LIFE.ro, Spotmedia, Observator Cultural, Propagarta, Modernism, Revista Atelierul, PRwave, Munteanu, SMARK.

Pornit initial ca proiect antreprenorial de nisa, co-fondat de Stefan Dinu si Alex Spineanu (fotografi si antreprenori), Allkimik si-a propus inca de la inceputuri, in urma cu peste 10 ani, sa sustina comunitatea pasionatilor si practicienilor (atat amatori, cat si profesionisti) de fotografie analog, alternativa si experimentala, prin cursuri si workshopuri, developare si print analog & alternativ, studio de ambrotipie si, mai ales, prin deschiderea unui spatiu creativ accesibil oricarei persoane interesate de acest domeniu tehnico-artistic – FotoHub (2009-2017). Incepand cu 2020, echipei i s-a alaturat Sabina Suru (artist vizual si manager cultural), iar organizatia s-a restructurat in Asociatia Fotografica Allkimik, pornind impreuna o suita de proiecte care isi propun implicarea comunitatii artistice si a celei tehnico-fotografice, intr-o retea colaborativa, sustenabila si transparenta.