Weekendul acesta a avut loc Deschiderea Oficiala a Programului Cultural Timisoara 2023 - Capitala Europeana a Culturii

Weekendul acesta a avut loc Deschiderea Oficiala a Programului Cultural Timisoara 2023 – Capitala Europeana a Culturii, prin care locuitorii orasului Timisoara, dar si turistii prezenti, au avut parte de o gama diversa de evenimente unicat.

Inca din prima parte a acestui eveniment care inaugureaza Deschiderea Programului cultural, participantii la evenimente s-au putut bucura de o suita de expozitii, mare parte dintre ele ramanand deschise dupa acest prim moment de sarbatoare a orasului: Victor Brauner: Inventii si magie (17 Februarie – 28 Mai), Tu esti alt eu – O catedrala a corpului (17 Februarie – 30 Aprilie), Mircea Nicolae – Lucruri marunte, lucruri pretioase (17 Februarie – 23 Aprilie), Timpuri Noi: Xenogeneze ale SF-ului (17 Februarie – 2 Aprilie), Ritzi Jacobi & Peter Jacobi. Texturi ale memoriei. Cinci decenii de creatie (17 Februarie – 5 Mai), Made up histories have long lives (17 Februarie – 16 Aprilie), Bright Cityscapes: Oglindirea ecosistemului (17 Februarie – 2 Aprilie), Minitremu 10+ (17 Februarie – 4 Decembrie). Expozitia colectiva centrala Chronic Desire – Sete Cronica (17 Februarie – 23 Aprilie) a putut fi vizitata in diferite spatii din oras: Bastionul Maria Theresia, Comenduirea Garnizoanei Timisoara, Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi” si Palatul Stefania, in weekendul Deschiderii, peste 10000 de vizitatori trecandu-le pragul. Instalatia de arhitectura Pepiniera. 1306 Plante pentru Timisoara, care va ramane deschisa pe tot parcursul anului, a atras zilnic mii de oameni care au putut admira Piata Victoriei de la inaltime.

Marele spectacol al Deschiderii au adus impreuna pe strazile Timisoarei si mai ales in Piata Unirii, peste 17.000 de oameni. Artistii care au dat startul acestui weekend, inca de vineri seara, au fost Doctorul Sinteza si Dj K-lu, urmati de formatia timisoreana Implant Pentru Refuz, alaturi de invitatii speciali: Adrian Despot, Dan Byron, Ovidiu Takacs, Ovidiu Vinereanu, Dora Gaitanovici si solista ucraineanca Alyona Alyona. In continuarea serii, publicul s-a delectat cu show-ul aerian de senzatii, Muaré Experience, oferit de compania spaniola Voalá Project, alaturi de formatia Duchamp Pilot. Ritmurile balcanice au fost aduse pe scena din Piata Unirii de instrumentistii de la Taraf de Caliu, impreuna cu trupa Impex, tambalistul Alexei Ciobanu si Filip Simeonov, care au oferit o experienta de neuitat in inima orasului. Seara de Deschidere s-a incheiat pe muzica electronica a DJ-ului german Fritz Kalkbrenner.

In a doua zi a Deschiderii, artistul suedezo-britanic Jay Jay Johanson a reprezentat figura centrala a serii, interpretand un concert unic pe scena Palatului Culturii din Timisoara. Finalul Deschiderii Oficiale a fost marcat de sunetele violonistului Lajkó Félix, acompaniat de trupa Vołosi.

Acest weekend a fost doar inceputul unui an irepetabil, care va scoate in evidenta tot ce are mai bun de oferit orasul Timisoara, prin valorile care au contribuit la construirea acestuia: inovare, multiculturalitate, diversitate.

Primarul orasului Timisoara, Dominic Fritz, a mentionat ca acest weekend a fost un adevarat succes, si datorita energiei extraordinare a timisorenilor: „A fost un weekend in care Timisoara si timisorenii au stralucit pentru Europa intreaga. Am aratat de ce meritam acest titlu: suntem un oras viu, creativ, primitor si divers. Primele cifre arata peste 60.000 de participanti la evenimentele organizate in 32 de locatii zilele astea. Peste tot a fost plin. Ma inclin in fata creativitatii si energiei organizatorilor care au pus in scena 130 de evenimente culturale in 3 zile. Le multumesc tuturor celor care au facut ca tot acest angrenaj cultural sa mearga ca pe roate: celor peste 1.000 de voluntari, sutelor de profesionisti in uniforma, colegilor mei de la Centrul de proiecte, din Primarie, de la Asociatia Timisoara Capitala Culturala, tuturor celor care au avut grija ca serviciile publice sa functioneze. Iar, timisorenilor si vizitatorilor nostri le spun ca acesta a fost doar inceputul unui an in care ne asteapta peste 1.000 de alte evenimente culturale care ne aduc impreuna”, a transmis primarul Dominic Fritz.

„Am avut bucuria de a aduce expozitia Victor Brauner in fata a peste 6 mii de iubitori de arta. Prin acest proiect exceptional pozitionam Timisoara in avangarda elitei artistice la nivel european. Consiliul Judetean Timis a investit peste 2 milioane de euro in infrastructura culturala de la Muzeul National de Arta Timisoara si rezultatele nu au intarziat sa apara. Oficialitatile importante dar si oamenii de cultura care ne-au trecut pragul la Muzeul National de Arta Timisoara au salutat aceasta prima retrospectiva a lui Victor Brauner in tara sa de origine si ne-au asigurat ca o vor face cunoscuta in intreaga Europa. Multumesc tuturor partenerilor care au facut posibil acest proiect si care are in spate mii de ore de munca” a spus Alin Nica, presedintele Consiliului Judetean Timis.

Programul Timisoara Capitala Europeana a Culturii continua pe tot parcursul anului, incurajandu-i pe cei interesati de arta, spectacol, performance, filosofie, arhitectura, design, diversitate culturala, educatie, film, poezie, carte si dans, sa participe la toate evenimentele care pun Timisoara pe harta capitalelor europene a culturii. Mai multe detalii despre programul cultural se gasesc pe www.timisoara2023.eu.

Cu stima,
Asociatia Timisoara Capitala Europeana a Culturii 2023