21 august - Ziua antreprenoriatului la nivel global. O cariera in domeniul vanzarilor directe: Cum sa alegi compania potrivita

Ziua Mondială a Antreprenoriatului este un bun prilej de a lua în considerare demararea propriei afaceri, în cazul în care ai deja o idee bună și știi în ce direcție dorești să te îndrepți. Acest pas poate părea copleșitor pentru mulți oameni, chiar dacă există o mare ambiție în acest sens și câteva idei minunate care ard de nerăbdare să iasă la iveală.

Romeo Căzănescu, Country Director Herbalife România, Moldova, Ungaria şi Bulgaria subliniază că demararea unei afaceri nu presupune întotdeauna o afacere pe cont propriu. Milioane de antreprenori din întreaga lume își conduc propriile afaceri, cu sprijinul unei rețele uriașe de oameni și de branduri de încredere care sunt acolo pentru a-i ajuta, îndruma și a le fi mentori – un lucru crucial atunci când ești la început. În acest sens, domeniul vânzărilor directe poate fi o alegere bună pentru noii antreprenori, este de părere Romeo Căzănescu.

În Europa, există aproximativ 6,6 milioane de oameni care activează în domeniul vânzărilor directe și care lucrează pentru ei înșiși și au câștiguri din vânzarea produselor deja cunoscute pe piață, direct către clienți, față în față și fără a avea nevoie de un sediu comercial. Pentru mulți dintre ei, este o mare oportunitate să devină propriul lor șef, să-și aleagă programul de lucru și să-și dezvolte o rețea de vânzări în cazul în care doresc să-și extindă afacerea.

Beneficiile domeniului vânzărilor directe
Cercetări recente ale Asociației Europene de Vânzări Directe [1] (Seldia) subliniază că oricine poate deveni vânzător direct, fără a fi nevoie de experiență prealabilă. Concret, în cadrul acestui studiu, o treime (32%) dintre vânzătorii direcți Herbalife (distribuitori independenți) au declarat că au mai puțin de trei ani de experiență în domeniu. O altă constatare cheie a fost valoarea formării continue, a dezvoltării și a sprijinului pe care îl primesc de la Herbalife și de la alți distribuitori. Peste 80% dintre distribuitorii independenți Herbalife au declarat că și-au perfecționat abilitățile de afaceri, în timp ce 81% au spus că au învățat cum să lucreze mai eficient într-o echipă, iar 87% au declarat că au dobândit abilități interpersonale mai bune.

Ce trebuie să cauți într-o companie de vânzări directe
În cazul în care iei în considerare domeniul vânzărilor directe și ar putea reprezenta oportunitatea antreprenorială potrivită pentru tine, Romeo Căzănescu, Country Director Herbalife România, Moldova, Ungaria şi Bulgaria prezintă câteva sfaturi pentru a avea succes.

1. Verifică opțiunile
Nu te grăbi și caută o companie de vânzări directe care are un istoric bun. Ia în considerare perioada de timp în care a activat pe piață, precum și nivelul de cercetare implicat în dezvoltarea produselor – un bun indicator care demonstrează că gama lor de produse a fost cercetată științific, testată și îmbunătățită pentru a reflecta nevoile existente pe piață la un anumit moment.

2. Membru al unei asociații (comerciale) de vânzări directe
În România, Herbalife este membră a Asociaţiei Companiilor de Vânzări Directe (ACVD). Asociația stabilește standarde înalte pentru industria vânzărilor directe în ansamblu și, prin urmare, pentru fiecare companie membră. Acestea includ un cod strict de etică și conduită, inclusiv modul în care își stimulează și recompensează vânzătorii direcți. Poți fi sigur că societățile membre ale unei asociații de vânzări directe sunt legitime și credibile și respectă pe deplin legea.

3. Care este primul pas pentru a intra în afacere?
Caută o companie de vânzări directe care nu te va împovăra cu cantități uriașe de stocuri și care îți va permite accesul ușor în afacere. În cadrul aceluiași studiu, 90% dintre distribuitorii Herbalife au declarat că un factor cheie pentru a-și începe afacerea au fost costurile reduse de pornire, în timp ce 88% au declarat că riscul scăzut de pierdere financiară a fost un factor cheie. Herbalife oferă, de asemenea, o garanție de 12 luni de returnare a produselor nefolosite (sigilate), precum și rambursarea completă, în termen de 90 de zile, a costului pentru Kitul Distribuitorului Herbalife.

4. Evită promisiunile mari legate de venituri
O companie de vânzări directe credibilă și legală va dezvălui în mod clar veniturile potențiale pe care le-ai putea obține din afacerea ta și cu siguranță nu va face afirmații exagerate sau nu îți va garanta venituri uriașe. Cu toate acestea, vânzarea directă îți oferă posibilitatea de a-ți stabili orele de lucru. Dacă ai doar câteva ore pe săptămână pentru a te dedica afacerii tale, este în regulă; dacă dorești să te dedici 100%, dă-i drumul! Îți stabilești propriile obiective și lucrezi în ritmul tău propriu.

5. Caută o comunitate care să te susțină
La Herbalife, ne asigurăm că noii distribuitori sunt susținuți încă din prima zi de alte persoane care împărtășesc aceleași idei și au aceeași gândire și care s-au aflat la un moment dat în locul lor – iar această îndrumare se va face în persoană sau în mediul online. Caută o companie de vânzări directe care ține cont de interesele tale, cu oameni care te vor ajuta să ai succes.

Nu este întotdeauna ușor să-ți începi propria afacere, dar este un sentiment minunat odată ce ai găsit-o pe cea potrivită pentru tine. Este îmbucurător să văd în același sondaj că 83% dintre distribuitorii independenți Herbalife au declarat că afacerile lor le oferă o mare „satisfacție profesională” – un număr mult mai mare decât media europeană, în care doar un sfert dintre noi susținem faptul că suntem fericiți în munca noastră. Vești bune pentru viitorul antreprenoriatului!

[1] Results based on survey of 25,896 participants. Online survey between 27 March and 21 April 2023 in 12 EU Countries (Czech Republic, Estonia, France, Germany, Italy, Netherlands, Latvia, Lithuania, Poland, Slovakia, Spain, and Sweden).