ARCON®, un sistem de protecție împotriva defectelor de arc, oprește panoul într-un timp record pe piață, de două milisecunde
Pentru clădirile comerciale critice a căror funcționare din punct de vedere energetic este critică, cum ar fi fabricile de procesare, spitalele și uzinele, alimentarea continuă cu energie electrică este esențială. Potrivit unor cercetări derulate de Eaton, companie lider în managementul energiei electrice, pentru o instalație medie de producție din industria alimentară, daunele perioadei de nefuncționare a producției pot ajunge la 40.000 de euro în primele 24 de ore. ARCON® este un sistem de protecție împotriva defectelor de arc, ce oprește alimentarea cu energie electrică într-un timp record pe piață, de doar două milisecunde, pentru a minimiza daunele.
Furnizarea de energie electrică în astfel de clădiri se bazează pe panourile de distribuție de joasă tensiune care se află în centrul instalației electrice. Cerințele impuse acestor panouri, în special pe măsură ce operațiunile și infrastructura se extind în timp, le lasă extrem de vulnerabile la defecțiunile de arc electric.
O defecțiune de arc electric într-un panou de distribuție a energiei electrice este greu de ignorat. O creștere masivă a presiunii în interiorul panoului, ce poate ajunge la 25 de tone pe metru pătrat, poate duce la o explozie, aruncând componente prin aer, distrugând instalația și amenințând viața oricui aflat în apropiere. Apoi, există costul înlocuirii aparatelor de protecție și comutație, potențialele acțiuni în justiție și plata daunelor asociate. Cu alte cuvinte, oamenii, proprietatea și continuitatea afacerii sunt puse în pericol serios atât imediat, cât și pe termen lung.
Experiența Eaton în siguranța în exploatare a aparatelor de comutație este demonstrată de ARCON®, un sistem de protecție împotriva defectelor de arc, ce oprește panoul într-un timp record pe piață de două milisecunde pentru a minimiza daunele. Reacționând semnificativ mai repede decât intervalul de timp larg acceptat de 15 până la 30 de milisecunde, sistemul limitează nivelul de deteriorare. Astfel, dispozitivul rămâne cel mai rapid sistem de atenuare a defectului de arc electric disponibil pe piață. După remedierea cauzei defectului și înlocuirea dispozitivului de stingere a arcului, sistemul poate fi repus în funcțiune în cel mai scurt timp posibil, pentru a asigura nivelul necesar de disponibilitate.
„Datele noastre ne arată că doar conformitatea cu standardul poate să nu fie suficientă pentru a maximiza protecția. De aceea, un nivel mai ridicat de siguranță poate fi atins prin implementarea noilor tehnologii. Iar în ceea ce privește protecția împotriva defectelor de arc electric, adoptarea tehnologiei de ultimă generație este o măsură cheie pe care angajatorii o pot lua pentru a reduce posibilele daune asociate și pentru a spori protecția angajaților, depășind astfel cerințele minime. Ca rezultat, vorbim despre o reducere importantă a riscului unei defecțiuni catastrofale cauzate de apariția arcului electric și consecințele sale costisitoare”, spune Gabriel Tache, General Manager Eaton Electric România.
Companiile consumatoare de energie își pot extinde, în timp, operațiunile, adăugând noi instalații pe sistemele existente. Rezultatul final este că ansamblul de tablouri, aparate de protecție și comutație se poate supraîncărca, provocând un arc electric, distrugând nu numai proprietăți și bunuri valoroase dar și instalația, perturbând grav continuitatea activității și punând în pericol vieți omenești.
Distrugerea parțială sau completă a sistemului de distribuție a energiei va duce inevitabil la întreruperi ale activității, care pot dura zile, săptămâni sau chiar luni. Dar mai grav este că daunele asociate (costurile care apar în timpul întreruperilor de activitate) cresc semnificativ cu cât întreruperea este mai lungă.
Șase tipuri de riscuri ce pot apărea în cazul unui defect de arc electric și cum să vă protejați de ele
Cauzele din spatele originii unui arc electric sunt variate, dar cele mai frecvente situații includ: un tablou electric deteriorat sau dimensionat incorect pentru aplicații; erori de fabricație, instalare sau întreținere; defecte de material nedetectate; animale mici în interiorul tabloului electric (rozătoare, insecte); defecțiuni sau service defectuos sau neprogramat periodic.
Eaton a identificat șase tipuri de riscuri care pot apărea în urma unui arc electric într-o clădire sau într-o infrastructură în care alimentarea cu energie electrică este vitală:
– Riscuri de securitate pentru persoane. Un arc electric urmat de incendiu generează o situație de pericol pentru oameni. Dacă explozia este mică sau izolată, pagubele vor fi mici; pe de altă parte, o explozie de mari dimensiuni poate provoca riscuri serioase de arsuri grave sau chiar de deces.
– Deteriorarea iremediabilă a instalației. Un arc electric poate distruge complet tabloul electric. Indiferent de consecințele economice directe ale înlocuirii acesteia, instalația sau clădirea va rămâne fără energie electrică pentru o perioadă de timp, ceea ce va genera și o serie de pierderi indirecte.
– Pierderi financiare semnificative. Înlocuirea tablourilor electrice poate reprezenta o investiție semnificativă și poate dura chiar câteva săptămâni. Costurile suplimentare pot include curățenia, eliminarea deșeurilor, închiderea, costurile cu personalul și taxele legale.
– Oprirea producției. Pentru întreprinderile mici și mijlocii, o zi de inactivitate poate ajunge să însemne costuri substanțiale, iar în situația economică și socială în care ne aflăm, acest lucru poate însemna chiar sistarea definitivă a activității lor.
– Probleme legate de continuitatea activității. Problemele pot varia de la pierderi de comenzi și profit, până la daune grave aduse reputației. Revenirea din această situație este costisitoare și consumatoare de timp.
– Deteriorarea mediului de lucru și a mediului înconjurător. Atunci când are loc o explozie din cauza unui arc electric, există posibilitatea de contaminare dacă se întrerupe un proces chimic industrial, iar substanțele periculoase necesită tratament special pentru deșeuri. Acest lucru produce pagube semnificative asupra mediului înconjurător.
###
Despre EATON
Eaton este o companie de gestionare inteligentă a energiei electrice, dedicată îmbunătățirii calității vieții și protejării mediului pentru oamenii de pretutindeni. Suntem ghidați de angajamentul nostru de a face afaceri corect, de a opera în mod durabil și de a ne ajuta clienții să gestioneze energia ─ astăzi și în viitor. Prin valorificarea tendințelor globale de creștere a electrificării și digitalizării, accelerăm tranziția planetei către energia regenerabilă, ajutând la rezolvarea celor mai urgente provocări de gestionare a energiei din lume și făcând ceea ce este mai bine pentru părțile interesate și pentru întreaga societate.
Fondată în 1911, Eaton este listată la bursa din New York de aproape un secol. Am raportat venituri de 19,6 miliarde de dolari în 2021 și deservim clienți în peste 170 de țări. Pentru informații suplimentare, accesați www.eaton.com. Urmăriți-ne pe Twitter și LinkedIn.