
In 2020, lipsa contextelor de socializare a dus la o modificare de consum in ceea ce priveste vinul.
Cele mai multe restaurante sau spatii in care puteai incerca un vin nou au fost inchise si a inceput sa se faca resimtita lipsa recomandarilor unui somelier, care putea face mereu o sugestie de asociere corecta dintre un preparat culinar si un vin. 2020 a fost anul in care vinul a inceput sa fie consumat cu precadere acasa, achizitionat din retele de magazine sau din online. Astfel, amatorii de vin, mai ales cele de top, au inceput sa caute singuri informatii, baze teoretice care sa le permita punerea in valoare a vinului achizitionat, alaturi de un preparat compatibil.
Romania apare pe harta mondiala a producatorilor de vin de mai bine de 3500 de ani, iar aceasta istorie a locului ne face sa nu fim indiferenti fata de ce bem, cum bem si mai ales in ce context. A aparut un interes accentuat pentru degustarile online, cursurile, prezentarile de profil, astfel ca distribuitorii, producatorii si specialistii in domeniu au cautat solutii care sa acomodeze cat mai bine acest nou profil de consumator – consumatorul avizat, cel care alege o anumita sticla, soi, cupaj sau producator, pe baza unor decizii de cumparare atent cantarite.
53% din repondentii unui studiu recent au declarat ca doresc sa invete cum sa aleaga corect un vin. Nu doar cursurile si proiectele online de initiere in lumea vinului au avut succes, dar si interesul pentru cursuri acreditate international a crescut. In Romania exista deja 3 scoli acreditate WSET – The Wine & Spirit Education Trust – cea mai mare organizatie globala care ofera certificari in cunoasterea lumii vinului pentru profesionisti si amatori.
„Intr-adevar, oamenii au inceput sa caute metode de documentare, isi doresc sa fie mult mai bine informati atunci cand aleg un vin. A crescut foarte mult cererea pentru cursuri si degustari, ceea ce m-a determinat sa fondez Romanian Wine Academy in 2020, scoala acreditata WSET. The Wine and Spirit Education Trust (WSET) este un proiect care ofera posibilitatea acreditarii internationale pentru studii in domeniul vinului si care se adreseaza atat iubitorilor de vin, cat si profesionistilor din industrie, fiind cea mai importanta certificare internationala in domeniu, recunoscuta la nivel global ca standard in cunoastere a vinului si spirtoaselor”, spune Diana Pavelescu, Secretar General al Asociatiei Degustatorilor Autorizati din Romania.
Cursurile functioneaza pe mai multe grade de cunoastere, in functie de nivelul de cunostinte la care doreste sa ajunga cursantul, iar Romanian Wine Academy organizeaza la inceputul lunii februarie cursuri pentru primele doua niveluri, sub coordonarea Dianei Pavelescu – fondator Romanian Wine Academy si membru in jurii internationale de specialitate, si a lui Frédéric Vigroux – DipWSET, profesor de specialitate si autor al cartii „Le vin pour ceux qui n’y connaissent rien. A practical guide on wine buying”.
„Ma bucur enorm ca interesul pentru educatia romanilor in acest domeniu a crescut. Vin dintr-o tara in care vinul estre o religie :). Nivelul 1 WSET este o introducere valoroasa pentru cei pasionati de acest subiect, unde cursantii invata fundamentele degustarii si descrierii vinurilor, studiind bazele informatiei despre viticultura si vinificatie, soiuri principale internationale, stilurile si tipurile de vin si combinatii corecte cu gastronomia. Nivelul 2 se adreseaza celor care deja detin informatiile de baza si doresc sa aprofundeze, cu mult mai multe soiuri de baza si o analiza mai profunda a filozofiei complexe care sta in spatele unui vin remarcabil” – Frédéric Vigroux