Deschiderea Timisoara 2023: o sarbatoare incluziva pentru intreaga comunitate

Deschiderea Timisoara 2023 – Capitala Europeana a Culturii (17-19 februarie) este un eveniment incluziv, o sarbatoare pentru intreaga comunitate.

In acest spirit, s-au luat multiple masuri care sa creasca gradul de accesibilitate a numeroase evenimente din weekendul Deschiderii.

„Persoanele cu dizabilitati au foarte putine ocazii de a iesi din casa in spatii prietenoase. Pentru mine e prima data cand voi veni la un concert si voi putea viziona spectacolul Deschiderii din Piata Unirii de la aceeasi inaltime cu restul publicului sau sa vizitez o expozitie”, a declarat Doru Mihaescu, membru al Asociatiei Handicapatilor Locomotor.

„In 2016, anul castigarii titlului de Capitala Europeana a Culturii, nu exista in orasul nostru niciun spatiu de cultura fara bariere, accesibil persoanelor cu dizabilitati. De-a lungul acestor ani, facilitatile incluzive in spatiile culturale nou renovate au devenit firesti. Tot mai multi operatori culturali sunt preocupati sa creeze lucrari si spectacole adaptate pentru tipuri diverse de public. Pasii au fost marunti si munca de accesibilizare a intregului oras ramane o misiune de viitor, insa suntem pe drumul cel bun in a ne pune valorile in practica”, a adaugat Teodora Borghoff, experta in incluziune sociala, membra a Echipa Curatoriale Timisoara 2023.

Platforma inaltata si interpretare artistica pentru o experienta de concert in comunitate

Sarbatoarea care incepe vineri seara, in Piata Unirii este accesibila persoanelor cu dizabilitati. In spatiul din fata scenei a fost instalat un podium metalic dotata cu bare de sprijin si o rampa care faciliteaza vizibilitatea scenei pentru persoanele care folosesc fotoliu rulant precum si un spatiu de siguranta pentru persoane cu alte tipuri de dizabilitati. Accesul pe aceasta platforma este rezervat exclusiv pentru persoane cu dizabilitati si insotitorilor acestora si se face pe baza de bratara disponibila la fata locului, precum si la punctele info gazduite de domurile albe din Piata Libertatii si Piata Unirii. De asemenea, in Piata Tepes Voda, in proximitatea spatiului de concert, a fost instalata o cabina de toaleta adaptata.

In premiera la Timisoara, persoanele cu deficiente de auz din public vor beneficia de interpretarea artistica a concertelor din Piata Unirii. Vineri, 17 februarie, intre orele 19:25 si 22:00, Lavinia Chitu (vezi video), una dintre putinele interprete de concert in limba semnelor romane va fi pe scena, alaturi de artisti, va traduce versurile si va reda ritmul muzicii, astfel incat persoanele cu deficiente de auz sa se poata bucura de un spectacol memorabil.

Spatii incluzive

Expozitia colectiva centrala a Deschiderii Timisoara 2023, „Chronic desire – Sete cronica”, este gazduita de un spatiu accesibil persoanelor cu dizabilitati, la Bastionul Maria Theresia (corpul spre Facultatea de Medicina). Facilitatile includ trasee fara bariere dinspre Punctele Cardinale si Hotel Continental, intrare fara bariere si toaleta adaptata. De asemenea, vizitatorii cu dizabilitati ai expozitiei multimedia „Tu esti un alt eu – O catedrala a corpului” a Adinei Pintilie, de la Kunsthalle Bega, pot utiliza liftul de acces pentru etajul 1 al cladirii.

La Cinema Victoria (str. Ciprian Porumbescu, nr. 2) vor fi proiectate in weekendul Deschiderii filme europene de exceptie si animatii pentru copii. In fata cinematografului exista locuri de parcare rezervate persoanelor cu dizabilitati, intrarea in cinematograf este fara bariere si cu rampa si exista si o toaleta adaptata.

Centrul Cultural Faber (Splaiul Penes Curcanul, nr. 4-5), unde va fi inaugurata in acest weekend expozitia „Bright Cityscapes: Mirroring the Ecosystem”, este un spatiu cu intrare fara bariere si are, de asemenea, toaleta adaptata.

Muzeul Apei / Statia de Tratare a Apei (Calea Urseni) va asteapta in zilele de 18 si 19 ianuarie cu ateliere pentru copii si tineri si tururi ghidate. Doua dintre cladirile de patrimoniu industrial beneficiaza de intrari si trasee de vizitare fara bariere, iar pavilionul nou construit este dotat cu toaleta adaptata.

Printre facilitatile de la Teatrul Basca, unde duminica, 19 februarie, de la ora 19:00, va avea loc spectacolul „Zambara Kabarett”, se numara o rampa mobila si sprijin la accesul in sala de spectacol.

Biserica Reformata Noul Mileniu, unde va avea loc concertul de camera sustinut de Cvartetul Kosztándi din Ungaria, pe 19 februarie, de la ora 18:00, are o intrare fara bariere.

Programul complet al evenimentelor din cadrul Deschiderii Timisoara 2023 – Capitala Europeana a Culturii poate fi consultat la opening.timisoara2023.eu/program

___________________________

Deschiderea Timisoara 2023 este un program finantat de Municipiul Timisoara, coordonat si organizat de Centrul de Proiecte Timisoara.

Programul cultural national „Timisoara – Capitala Europeana a Culturii in anul 2023” este finantat de catre Municipiul Timisoara, Ministerul Culturii si Consiliul Judetean Timis.
Parteneri principali: Banca Transilvania, Catena, Cramele Recas, Linde Gaz Romania, Iulius Mall

Bookzone - Carti Online Resigilate