Gripa nu tine cont de scuze! De ce ar trebui sa ne fie teama de gripa?

Oamenii nu sunt conștienți de riscurile gripei și, chiar dacă vaccinul antigripal este la îndemâna oricui, de cele mai multe ori găsesc diferite scuze ca să nu îl facă.

„Nu am timp”, „am imunitate bună, nu se prinde gripa de mine”, „poate când mă întorc din vacanță”, „l-am făcut și anul trecut” – sunt doar câteva dintre scuzele folosite frecvent. Ne-am obișnuit cu gripa și avem impresia că este doar o banală răceală, care nu ne poate afecta prea tare. Dar gripa nu ține cont de scuze și nicio scuză nu schimbă realitatea: gripa poate cauza morbidități și mortalitate, inclusiv în rândul adulților sănătoși.

Care sunt riscurile gripei?

Deși pandemia COVID-19 este principalul subiect pe agenda zilei, gripa nu trebuie ignorată, întrucât aceasta poate provoca complicații severe, chiar și în rândul adulților sănătoși, Majoritatea persoanelor care se îmbolnăvesc de gripă se vor recupera în decurs de câteva zile până la mai puțin de două săptămâni, însă în cazul unor persoane infectate cu virus gripal pot apărea complicații severe. În plus, gripa poate pune și mai multă presiune pe sistemul medical românesc deja suprasolicitat, în timp ce pentru pacienții infectați cu SARS-CoV-2 gripa poate afecta și mai tare organismul deja sensibil.

Gripa poate declanșa complicații cardiovasculare și la adulții fără istoric de infarct miocardic sau accident vascular cerebral[ Warren-Gash, C. et al. Eur. Respir. J. 51(3). pii: 1701794 (2018)], gripa crește de 100 de ori riscul de pneumonie [The role of influenza in the epidemiology of pneumonia, Sourya Shrestha, Betsy Foxman, Joshua Berus, Willem G. van Panhuis, Claudia Steiner, Cécile Viboud & Pejman Rohani, www.nature.com/scientificreports], iar procentul pacienților spitalizați cu gripă este ridicat și în cazul adulților sănătoși. Spre exemplu, în România, în sezonul gripal 2018-2019, 1 din 3 adulți care au contractat gripa a avut nevoie de spitalizare [Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile. Disponibil la: www.cnscbt.ro/index.php – analiză sezon gripal 2018-2019. Data ultimei accesări: septembrie 2021].

Informare și educare despre gripă și vaccinarea antigripală

Pentru a atrage atenția asupra riscurilor gripei și a modalităților de prevenție a acestei, cu precădere vaccinarea antigripală, Sanofi a lansat o campanie de informare și educare a publicului, desfășurată sub sloganul „Probabil ai o scuză să nu te vaccinezi… Întreabă medicul sau farmacistul despre vaccinarea antigripală!”.

În centrul campaniei se află site-ul www.despregripa.ro, care pune la dispoziția utilizatorilor informații din surse avizate despre gripă și vaccinare antigripală. În plus, informațiile din campanie vor fi transmise și prin intermediul altor materiale educaționale, pentru a ajunge la un număr cât mai mare de persoane, inclusiv: spoturi radio, broșură informativă, material video pentru publicul larg și pacienții din grupele la risc, bannere online și comunicare media sau colaborări cu persoane publice, lideri de opinie din domeniul sănătății, influenceri din domeniul mass-media și jurnaliști.

Campania se desfășoară cu susținerea Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF), până la finalul lunii martie a anului viitor.

Despre virusul gripal

Gripa sezonieră este o infecție virală acută, care se răspândește cu ușurință de la o persoană la alta, cauzată de virusurile gripale care circulă pe tot parcursul anului în întreaga lume. Gripa sezonieră este caracterizată prin declanșarea bruscă a febrei, asociată cu tuse (de obicei seacă), frisoane, dureri de cap, dureri la nivelul ochilor, dureri musculare și articulare, sensibilitate la lumină,  Tusea poate fi severă și poate dura 2 sau mai multe săptămâni. În cazul majorității persoanelor, febra și alte simptome se ameliorează în termen de o săptămână, fără a fi nevoie de spitalizare. La persoanele cu risc crescut însă, gripa poate cauza boli grave sau chiar deces. Cel mai mare risc de complicații apare în rândul femeilor gravide (OMS consideră gravidele cel mai important grup de risc), copiilor cu vârsta mai mică de 59 de luni (recomandarea OMS este de a vaccina copiii cu vârsta cuprinsă între 6 şi 59 de luni), vârstnicilor, persoanelor care suferă de afecțiuni medicale cronice precum astm, afecțiuni cardiace sau pulmonare cronice, persoanelor cu boli imunosupresive, cum sunt HIV/SIDA. Personalul din sistemul de îngrijire medicală prezintă un risc crescut de a contracta infecția gripală din cauza contactului direct cu pacienții [Raport OMS din noiembrie 2018 – www.who.int/mediacentre/factsheets/fs211/en].

Recunoscând amenințarea semnificativă a gripei, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și autoritățile naționale din domeniul sănătății din întreaga lume recomandă vaccinarea, ca fiind cea mai bună metodă de prevenție în cazul gripei și de reducere a riscurilor de complicații. [Organizația Mondială a Sănătății. Gripa (sezonieră), Factsheet, actualizat în noiembrie 2018:  www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/influenza-(seasonal)]

Pentru mai multe informații despre gripă, accesați www.despregripa.ro.