MedLife lanseaza primul Centru de Medicina a Stilului de Viata din Romania

• Este primul centru din România care abordează stilul de viață, principalul factor de risc în declanșarea bolilor cronice, a cărui ameliorare reprezintă reprezintă cheia prevenției și tratamentului.

• Pacienții vor beneficia de soluții personalizate de prevenție, întreținere și tratamente, aplicate pe mai multe paliere: nutriție, psihologie, somnologie, recomandări de activitate fizică, evitare abuz substanțe și integrarea în conceptul mai vast de mindfulness.
• Centrul dispune de o echipă medicală multidisciplinară, formată din medici, specialiști în nutriție, psihologie, pnemumologie cu competențe în somnologie, medicină sportivă și kinetoterapie, dar și cardiologie, gastroenterologie, diabet și endocrinologie.
• Noul centru este în curs de acreditare internațională, fiind printre puținele astfel de centre la nivel European.

MedLife, liderul pieței de servicii medicale private din România, continuă proiectele care vizează îmbunătățirea calității vieții românilor și lansează Centrul de Medicină a Stilului de Viață – Better Me, prima unitate medicală cu acest profil din România. În urma acreditării, acesta va deveni unul dintre primele Centre de Medicină a Stilului de Viață certificate la nivel European.

Activitatea Centrului de Medicină a Stilului de Viață asigură o abordare integrată a mai multor specialități medicale și non-medicale cu impact direct asupra stilului de viață – nutriție, psihologie, somnologie, activitate fizică, adicții și mindfulness. Pacienții vor putea beneficia într-un circuit integrat de o evaluare completă a acestor parametri, de planuri de intervenție personalizate și de monitorizare. Centrul se adresează atât persoanelor sănătoase în vederea îmbunătățirii stilului de viață, cât și persoanelor supraponderale, pacienților cu afecțiuni cronice sau persoanelor cu diverse alte patologii, precum boli cardiovasculare, sindromul intestinului iritabil, steatoză hepatică, prediabet, diabet, dislipidemii, tulburări endocrine, dermatită atopică sau psoriazis.

Echipa multidisciplinară este alcătuită din medici nutriționiști, medici de medicină sportivă și kinetoterapeuți, medici cu competențe în somnologie, gastroenterologi, cardiologi și specialiști în sănătate mintală. Pregătirea acestora este susținută de aparatura și programele de ultimă generație disponibile în cadrul centrului.

“Pandemia ne-a demonstrat tuturor că un stil de viață sănătos poate funcționa ca un scut împotriva unor forme grave de boală. În acest sens, atât pacienții, cât și companiile pe care le avem în portofoliu au devenit tot mai interesați de soluții personalizate care contribuie la îmbunătățirea calității vieții. Prin deschiderea primului Centru de Medicină a Stilului de Viață din România, MedLife încurajează prevenția și abordarea integrată și echilibrată a tuturor parametrilor ce țin de stilul de viață, în vederea menținerii sau îmbunătățirii stării de sănătate. Un stil de viață adecvat asigură nu numai calitatea vieții, ci se traduce și prin economii de timp și de costuri ”, a declarat Mirela Dogaru, Director Comercial MedLife Group.

Circuitul pacientului în cadrul Centrului de Medicină a Stilului de Viață – Better Me: de la evaluarea statusului nutrițional la mindfulness

Parcursul pacientului începe cu evaluarea statusului nutrițional. Primul pas constă în măsurarea datelor antropometrice – greutate, înălțime, circumferință abdominală, indice masă corporală. Evaluarea compoziției corpului prin bioimpedanță oferă informații despre masa grasă, masa musculară, țesutul adipos visceral. Calorimetria indirectă este cea care va măsura cu acuratețe rata metabolismului bazal. Anamneza nutrițională, inclusiv ancheta alimentară, completează imaginea comportamentului alimentar al pacientului.

Pe baza acestor informații, coroborat cu parametrii biochimici și cu istoricul medical al pacientului, , echipa multidisciplinară a Centrului de Medicină a Stilului de Viață MedLife va evalua, trata și monitoriza problemele de sănătate, conturând un plan de intervenție personalizat, aplicat pe mai multe paliere:

Intervenție nutrițională – se stabilește împreună cu pacientul ținta de cantitate (greutatea dorită) sau calitate (ameliorarea simptomatologiei) și se recomandă planuri alimentare calculate pe niveluri calorice și procente de macronutrienți/micronutrienți, adaptate patologiei și preferințelor pacientului. Monitorizarea progresului are loc săptămânal, iar rezultatul constă în educația nutrițională corectă și schimbarea mentalității.

Somnologie – presupune evaluarea anamnestică a somnului optim, urmată de recomandări specifice de igienă a somnului. În cazul persoanelor cu tulburări de somn, se recomandă investigații polisomnografice, efectuate de medici cu competențe în somnologie. Tulburarile comportamentului alimentar care au ca sursă deficitul de somn vor fi analizate împreună cu pacientul.

Activitate fizică – se începe cu evaluarea anamnestică a gradului de antrenament și/sau sedentarism, în urma căreia se recomandă nivelul de activitate fizică necesar în funcție de vârstă și de patologiile asociate. Se stabilește tipul de activitate fizică optim, frecvența și intensitatea potrivite, pacientul fiind direcționat în funcție de nevoile sale.

Evaluarea consumului de substanțe – după evaluarea adicțiilor (alcool, fumat, medicamente, droguri), pacientul este direcționat către centre de specialitate sau către specialiști în pneumologie, psihologie, psihiatrie etc.

Mindfulness – în strânsă legătură cu specialiștii în sănătate mintală, pacientul primește sfaturi pentru managementul stresului, pentru o gândire sănătoasă sau pentru construirea și menținerea unor relații sănătoase, în funcție de nevoile sale specifice.

“Bolile legate de stilul de viață sunt astăzi cauza principală de mortalitate și dizabilitate de pe planetă, iar Organizația Mondială a Sănătății apreciază că sunt sursa a circa 80% dintre decesele înregistrate în Europa. În România, prevalența obezității și supragreutății depășește 50%, deși în mediul științific se discută de mult despre recomandări pentru un stil de viață corect. Medicina stilului de viață presupune folosirea unor abordări terapeutice ce țin de stilul de viață – dietă echilibrată, activitate fizică regulată, calitatea somnului, gestionarea stresului și evitarea consumului de substanțe de risc – în scop de prevenție, tratament sau pentru remisia unor boli cronice. Evidențele științifice arată că acest cumul de factori, împreună cu un limbaj motivant și încurajator, contribuie la schimbarea mentalităților și la îmbunătățirea stării de sănătate a populației. Crearea parteneriatului medic – pacient prin care se construiește o nouă mentalitate ce permite adoptarea stilului de viață potrivit este cheia prin care reușim să creștem calitatea vieții”, a declarat Dr. Anca Hâncu, coordonator al Centrului de Medicină a Stilului de Viață MedLife, reprezentantul României, dar și secretar general în Board-ul European Lifestyle Medicine Organization (ELMO).

La nivel mondial, medicina stilului de viață începe să fie recunoscută ca disciplină/competență separată, fiind create instituții specializate de îngrijire și consiliere, în cadrul cărora, pe baza stilului de viață, se realizează prevenția, tratamentul și chiar remisia anumitor afecțiuni. Medicina stilului de viață are la bază evidențe științifice, ghiduri medicale și meta-analize recunoscute de lumea medicală, incluzand si tratamentele farmacologice sau chirurgicale acolo unde sunt necesare.

Programele personalizate Better Me pot fi accesate atât de clienții corporate MedLife, cât și de pacienții fără abonament din întreaga țară. Activitatea Centrului de Medicină a Stilului de Viață MedLife se desfășoară în București, în cadrul Hyperclinicii MedLife Floreasca (Calea Floreasca 111-113), dar și în regim online. Programarile se fac la call center 0219464.

***

Despre Sistemul Medical MedLife

Sistemul Medical MedLife a pornit acum aproape trei decenii, s-a dezvoltat sănătos și a devenit cel mai mare furnizor de servicii medicale private din România. Antreprenorii români, care au pus bazele acestei companii, au investit și s-au implicat pentru a aduce schimbare în sistemul de sănătate românesc, au crezut în inovație și au îndrăznit să țintească cât mai sus, pentru a oferi pacienților români calitate, profesionalism, grijă și respect pentru nevoile lor.

Compania operează cea mai extinsă reţea de clinici, una din marile reţele de laboratoare medicale, spitale generale şi specializate şi are cea mai mare baza de clienţi corporate pentru Pachete de Prevenţie în Sănătate din ţară. Este, de asemenea, din punct de vedere al vânzărilor, unul dintre cei mai mari jucători de servicii medicale private din Europa Centrală și de Est.

Grupul MedLife are un istoric de succes în ceea ce privește atât creșterea organică, cât și creșterea prin achiziții. Echipa sa puternică si experimentată de management a fost capabilă să creeze și să gestioneze aceste oportunități de creștere, dobândind cunoștințe și experiență valoroase, care să îi permită găsirea celei mai bune căi pentru continuarea cu succes a extinderii.

Fiind o companie românească cu tradiție, MedLife a ales să se listeze la Bursa din România, fiind un model al listărilor pe piața locală de capital. A deschis orizonturi, iar prin guvernanța corporativă pe care o are implementată, a inspirat și alte companii locale spre a porni pe acest drum și a ajuta la dezvoltarea capitalului românesc și a economiei. Acțiunile emise de MedLife SA sunt admise la tranzacționare pe piața reglementată la vedere administrată de Bursa de Valori București, Categoria Premium, având simbolul de tranzacționare ″M″.

În perioada de pandemie MedLife a reușit să joace un rol esențial în societate și să capete un statut de lider în monitorizarea pandemiei prin implicarea activă în zona de cercetare. Compania continuă să investească în proiecte cu impact asupra comunității locale în tehnologie și infrastructură. Creează locuri de muncă și dezvoltă un ecosistem care contribuie la dezvoltarea și menținerea unei Românii sănătoase.