
Spatiul stradal al galeriei neconventionale Celula de Arta va fi populat pana la final de an cu lucrari ce surprind stari foarte intime si, in acelasi timp, comune tuturor, cu care trecatorii pot interactiona direct si fara intermedieri: colajul eclectic Missing you in A minor al lui Jimmy Beans, o explorare creativa a artistului Andrei Cornea si lucrarea Ramasa in aer II a artistei vizuale Ana Popa.
Pana pe 16 decembrie, poate fi vazuta lucrarea Missing you in A minor, un colaj plin de provocari din punct de vedere tehnic, ce aduce la un loc materiale diverse,intr-un exercitiu care urmareste o stare de neliniste, de dor, de introspectie, o melancolie intr-un fel sau altul omniprezenta.
„Missing you in A minor are la baza mai multe surse de inspiratie, de fapt a pornit de la un concert al lui Thelonious Monk pe care il ascultasem cu iubita mea cu ceva vreme in urma. M-a impresionat povestea acestui mare pianist si felul lui de a fi si legatura profunda pe care a avut-o cu Pannonica de Koenigswarter. Apoi, legat de titlu mi-am adus aminte de o piesa a lui Frank Zappa – Been to Kansas City in A minor, aceasta piesa frumoasa care mereu imi pune zambetul pe buze si il vizualizez pe Zappa zambind pe sub mustata cu o tigara in coltul gurii.
Asadar am incercat, ca de altfel in mai toate lucrarile mele, sa surprind o stare, un moment. imi place sa redau anumite stari aproape cinematografic. Ca si cum ai face un soi de stop-motion si ti-ar ramane cadrul acela pe retina, revenind la tine ca o obsesie. imi place sa creez imagini, sa inghet cumva stari si sentimente, sa le dau culoare si forma. ”, povesteste artistul.
Jimmy Beans este un pseudonim, o stare a artistului Andrei Cornea (Wood Be Nice). Jimmy Beans a pornit intr-un moment in care cauta un raspuns la dorinta de a se reinventa, de a avea un suflu nou, creativ vorbind. si pana la urma, o nevoie de delimitare. Jimmy Beans este creator de imagini, de vizual, o postura de dedublare – cand isi trage fata de Jimmy, nu mai e Andrei care face design de mic mobilier, linguri, ilustratii pe tricouri sau alte lucruri, se organizeaza mai bine asa, facand o distinctie intre lucruri intr-un soi de evadare, dar cu scopul de a se privi si primi mai bine.
Iar intre 18 si 31 decembrie, artista vizuala Ana Popa aduce lucrarea Ramasa in aer II, ce are la baza fotografia, pozitiile corporale alese fiind asociate printr-un subiectivism absolut cu stari de neputinta, anxietate sau deziluzie.
„Personajele se autoizoleaza intr-un spatiu afectiv, imaterial, asemanator cu modul in care am resimtit eu perioada carantinei; placerea de a ma bucura de timpul petrecut acasa, in spatiul pe care il consider cel mai intim, devine un chin, un disconfort psihic apasator. Aceasta tranzitie fortata de circumstante am ales sa o redau prin lipsa coordonatelor spatiale sau perspectivale, cu gandul la expresia „a ramane in aer”, care semnaleaza aflarea intr-o situatie dificila.”, spune Ana Popa.
Ana Popa este un artist vizual care abordeaza pictura in acrilic, ilustratia digitala si fotografia. Absolventa a Universitatii de Arte, ea exploreaza sintetizarea formei prin expresia plata si, din punct de vedere conceptual, cunoasterea de sine prin intermediul lucrarilor autoreferentiale.
Expozitiile se pot vedea la orice ora, in spatiul de pe Bd. Carol, nr. 53.
________
Celula de Arta este reprezentata de un spatiu cu deschidere stradala, ce isi propune sa permita lucrarilor sa evadeze din spatiul clasic al galeriei pentru a interactiona cu un public nou, care nu obisnuieste sa participe la vernisaje si astfel, pentru ca nu mai exista o bariera fizica si temporala intre obiectul de arta si privitor, se creaza un dialog liber, direct si nonconformist.
Galeria vine in sprijinul creaţiei contemporane in ariile tematice ale artelor vizuale si incurajeaza dezvoltarea de noi forme de expresie artistica accesibila la orice ora pentru publicul stradal. Cu o prezenta de ~ 4 ani (2017 – 2021) pe scena artei din Bucuresti, Celula de Arta a sustinut ~70 evenimente (expozitii, performance-uri, live-uri) si a influentat modul de perceptie in ceea ce priveste expunerea obiectelor sau actelor artistice in fata publicului.
Noutatile din Celula de Arta se pot vedea pe Facebook si pe Instagram.
Partener strategic: Casa Carol (Carol 53)
Parteneri media: Radio Romania Cultural, Radio Bucuresti FM, AGERPRES, Spotmedia, Iqads, Zile si Nopti, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, The Institute, Zeppelin, Modernism, PRwave, Bookblog, 4arte, Iqool, Munteanu, SMARK.