RASCI anunta un nou Consiliu Director al Asociatiei

Asociația Română a Producătorilor de Medicamente fără Prescripție, Suplimente Alimentare și Dispozitive Medicale (RASCI) anunță un nou Consiliu Director, care va ghida asociația într-o perioadă de inovație și colaborare extinsă. Alegerile au avut loc în cadrul ultimei Adunări Generale, de la finalul anului trecut, iar noul mandat se întinde pe o perioadă de 2 ani.

Astfel, începând cu 1 ianuarie 2024, funcția de președinte este ocupată de Costin Ioan Vasilescu, Head of Regulatory & Safety SEE în cadrul Reckitt Benckiser, în timp ce noul vicepreședinte al Asociației este Cătălina Florea, Country Regulatory Affairs Lead Romania & Moldova în cadrul Haleon.

„Este o onoare să preiau acest rol și să conduc asociația într-o nouă eră de creștere, colaborare și inovație. Vom continua misiunea RASCI în această nouă formulă, construind pe succesul demersurilor noastre anterioare, ceea ce înseamnă că vom continua să promovăm accesul la produse de îngrijire personală de înaltă calitate și să contribuim la sănătatea și bunăstarea populației. Prin colaborarea noastră strânsă și parteneriatele puternice cu autoritățile, profesioniștii din domeniul sănătății și alte organizații relevante, ne propunem să influențăm pozitiv industria locală de self-care. Împreună, putem face o diferență semnificativă în viețile celor pe care îi deservim și să contribuim la o mai bună educație în materie de sănătate,” a declarat Costin Ioan Vasilescu, Președinte RASCI.

Costin Ioan Vasilescu a fost anterior vicepreședinte al RASCI și membru în consiliul director al asociației, cu o experiență de 20 de ani în industria farmaceutică, dintre care peste 10 în poziții de coordonare în departamente de Regulatory Affairs din cadrul mai multor companii de renume de pe piața din România.

Cătălina Florea a ocupat anterior în cadrul RASCI funcția de membru în Consiliul Director și Lead al Grupului de Lucru OTC & Dispozitive Medicale, având o experiență de peste 16 ani în industria de self-care. Ea a activat ca specialist și a coordonat departamente de Regulatory Affairs în diverse companii din piața locală de îngrijire personală.

Din echipa de conducere, în rol de membri ai Consiliului Director, fac parte și Thomas Bosment – Country Head Romania & Moldova în cadrul Sanofi Consumer Healthcare, Ramona Brumă – Head of Regulatory Affairs în cadrul Bayer Consumer Health și Teodor Profir – Country Manager Kenvue Romania.
De-a lungul timpului, RASCI și-a asumat responsabilitatea de a contribui activ la demersurile de stabilire a unui cadru optim de reglementare, inclusiv prin propunerea de inițiative care să vină în întâmpinarea unor provocări identificate la nivelul industriei de îngrjire personală, prin reducerea sau eliminarea întârzierilor mari în procesul schimbare a clasificării de la statutul de Rx la cel de OTC pentru medicamente, introducerea publicității OTC-urilor în online, precum pe platformele de social media și în aplicațiile mobile, sau posibilitatea expunerii OTC-urilor în fața tejghelei în farmacii.

De asemenea, asociația a activat în mod proactiv în promovarea accesului la informații de calitate despre sănătate și a susținut inițiative pentru îmbunătățirea educației în materie de sănătate. Notabilă în acest sens este campania educațională asumată de RASCI pe termen lung, „Despre sănătate, cu responsabilitate”, care încurajează administrarea responsabilă și avizată a medicamentelor fără prescripție medicală, suplimentelor alimentare și dispozitivelor medicale pentru îngrijire personală.

Pentru anul în curs, RASCI va găzdui un eveniment major în colaborare cu Nicholas Hall Group of Companies. Acesta va oferi o platformă excelentă pentru a împărtăși informații de ultimă oră, pentru a discuta despre provocările curente și pentru a consolida parteneriatele din industrie. Mai multe detalii despre evenimentul RASCI – Nicholas Hall din Octombrie 2024 vor fi comunicate în curând.

####

Despre medicamente cu eliberare fără prescripție medicală (fără rețetă)
Medicamentele care se eliberează fără prescripție medicală, cunoscute și ca OTC-uri (de la denumirea din engleză “over-the-counter”) sau, medicamente fără rețetă, se pot elibera direct din farmacie, nu au un regim special de administrare și nu necesită o rețetă medicală, fiind folosite pentru a trata sau a preveni o serie de afecțiuni. Acestea se pot elibera direct din farmacie, fără a fi necesară o prescripție medicală și fără supravegherea medicului, cu condiția ca recomandările din prospect sau de pe etichetă să fie citite cu atenție și respectate.
aleginformat.ro/despre-medicamente-fara-reteta

Despre suplimente alimentare
Suplimentele alimentare sunt preparate ce conțin vitamine, săruri minerale sau alte substanțe cu efect nutrițional sau fiziologic (fibre, aminoacizi, acizi grași, extracte vegetale sau animale), indicate atunci când, din anumite motive, aceste substanțe lipsesc sau nu se regăsesc într-o cantitate suficientă în dieta zilnică. Etichetarea, prezentarea și reclama suplimentelor alimentare nu trebuie să atribuie acestora proprietatea de prevenire, tratare sau vindecare a unei boli umane sau să facă referire la astfel de proprietăți. Consumul de suplimente nutritive nu trebuie să înlocuiască o alimentație echilibrata.
aleginformat.ro/despre-suplimente-alimentare

Despre dispozitive medicale
Dispozitivele medicale sunt instrumente, aparate, materiale sau alte articole ce pot fi utilizate pentru activități precum diagnosticarea, prevenirea, monitorizarea, tratarea, ameliorarea sau compensarea unor afecțiuni, leziuni sau handicapuri, cât și pentru modificarea, înlocuirea anatomiei sau a proceselor fiziologice și controlul concepției. Pot fi utilizate și pentru îngrijire personală, fără să necesite consultul unui medic, această categorie incluzând spray-uri nazale, pastile de gât, pastă de dinți pentru dinți sensibili, plasturi, etc.
aleginformat.ro/despre-dispozitive-medicale

Despre RASCI
RASCI (Asociația Română a Producătorilor de medicamente fără prescripție, suplimente alimentare și dispozitive medicale), www.rasci.ro reunește producători, importatori și distribuitori de medicamente eliberate fără prescripție medicală (OTC), suplimente alimentare și dispozitive medicale pentru îngrijire personală, activi pe piața din România: Bayer ConsumerHealth, Haleon, Kenvue, Sanofi, Reckitt, Fildas, Antibiotice, Perrigo, Zentiva, Angelini, Dr. Reddy’s, Sun Wave Pharma, Alcon, Sandoz, L’Oreal, DY Nutrition, BAUSCH+LOMB. Asociația urmărește ȋn toate acțiunile sale informarea, educarea și responsabilizarea consumatorilor și pacienților români, implicit prin campania educațională inițiată și derulată de asociație „Despre sănătate, cu responsabilitate”, aleginformat.ro. Prin activitatea sa curentă, asociația încurajează cele mai ridicate standarde de etică în afaceri și susține transformarea într-un mediu concurențial echitabil, începând chiar cu membrii săi care au aderat la Codul Etic al asociației. Scopul principal al RASCI este să asigure claritatea și obiectivitatea informației atât la nivelul populației, principalul beneficiar al produselor reprezentate, cât și la nivelul profesioniștilor din domeniul sănătății, cei care zilnic dau sfaturi și indicații de utilizare ale acestora. RASCI este afiliată la AESGP (Association of the European Self-Medication Industry), www.aesgp.eu, organizație europeană non-profit care este vocea sectorului de îngrijire personală în Europa și care reunește mai mult de 2.000 de companii și asociații profesionale.