Gata cat ai zice peste!

Daca esti iubitor de peste – dar, si mai abitir, de vacante – stii ca un drum la munte include si gasirea unei cabane unde se prepara peste gustos.

La mare, ce sa mai, situatia este aceeasi – abia astepti sa mananci din preparatele proaspete, pe care le adulmeci pe plaja, de la cateva sute de metri distanta. Sigur te-ai infruptat vara asta cu hamsii si sardine prajite!

Desi suna incantator pentru papilele gustative, momentele acestea sunt destul de rare – mai ales ca un concediu de vara avem – asa ca nu iti ramane decat sa te bucuri de ceea ce gatesti acasa sau ce poti gasi preparat in supermarket sau la restaurant. Suntem norocosi ca avem o varietate de sortimente de peste din care putem alege pentru toate gusturile si buzunarele, indiferent ca vrem un preparat sofisticat servit la cina sau unul pe care sa il mancam in graba, in pauza de masa de la munca. Stai prost cu timpul, in general? Stiam deja. Asa ca avem o sugestie; si e sigura. Daca iti place pestele, consuma-l cu incredere din conservele EVA. Contin fileuri de peste pescuit din Marea Adriatica si Marea Mediterana, fara aditivi sau conservanti si sunt bogate in proteine, minerale si Omega3.

Apropo, stiai ca termenul “sardina” vine de la insula Sardinia, din Italia, in jurul careia, candva, numarul de sardine abunda? De ce sa le consumi? Pentru ca sunt bogate in vitamine si minerale (fosfor, calciu, potasiu, fier si seleniu) iar o portie asigura 13% din cantitatea zilnica necesara de vitamina B2, respectiv 150% din valoarea zilnica recomandata de vitamina B12 (care stim ca ajuta la sanatatea sistemului nervos si transforma alimentele in energie).

Iata si cateva retete recomandate de chef Liviu Balint, ambasador Podravka Romania, pe care le poti adapta in functie de nevoile tale. Se pot consuma in orice moment al zilei si sunt super usor de pregatit!

1.Sardine in stil ecuadorian
Combina o conserva Eva sardine in sos tomat cu un cartof fiert feliat si cu ceapa rosie taiata cubulete, suc de lamaie, ulei de masline, sare si piper dupa gust. Si gata!

2.Toast cu sardine
Pune pe cateva felii de paine prajita continutul unei conserve Eva sardine in ulei vegetal cu lamaie, presara condimentele preferate, ardei rosu tocat si masline negre. Lasa uleiul sa inmoaie feliile de paine cateva minute, apoi adauga castravetii taiati subtire. Mai stropeste cu putin ulei iar, daca simti nevoia, presara deasupra sare de mare si piper.

3.Oua in stil pescaresc
Incalzeste cuptorul la 250°C si preincalzeste un vas timp de 5 minute. Dupa ce s-a incalzit, pune in el o conserva de Eva sardine in ulei vegetal, o ceapa mica, patrunjel maruntit si 2 catei de usturoi maruntiti. Adauga piper negru si lasa farfuria in cuptor timp de 5 minute. Scoate vasul din cuptor, bate 4 oua intr-un castron si toarna-le usor peste amestec. Condimenteaza cu sare si piper si da-le iar la cuptor pentru 10 minute. Apoi scoate vasul din cuptor si lasa-l nitel sa se raceasca (oricum, ouale continua sa se gateasca chiar si cand sunt scoase din cuptor).

Si daca te gandesti ca retetele de mai sus se gatesc in mai putin de 30 minute, parca devin si mai apetisante, nu-i asa? Nu-ti uram spor la gatit, totul o sa fie gata cat ai zice…peste!