Instalatia Share, Tag or Dye mai poate fi vizitata pana pe 2 octombrie

Instalatia Share, Tag or Dye, parte a proiectului omonim derulat de Asociatia Fotografica Allkimik, va mai putea fi vizitata pana pe 2 octombrie, la VAGon – spatiu in(ter)disciplinat, din cadrul Atelierelor Malmaison (Calea Plevnei nr. 137C, etaj 2, aripa stanga, Bucuresti), in cadrul Noptii Albe a Galeriilor, cu un program special vineri, sambata si duminica, intre orele 19:00 si 24:00.

Share, Tag or Dye a provocat printr-un apel deschis peste 200 de artisti din toata lumea, din Chile si pana in Suedia, India sau Noua Zeelanda, care au contribuit cu link-uri din feed-urile lor de social media pentru materializarea instalatiei colective. Proiectul si-a propus atat sa puna in discutie social media ca mediu de consum pentru obiectele artistice – in ce masura poate micul ecran contemporan, pe care il detinem cu totii, sa redea complexitatea unei lucrari de arta?, dar si sa sondeze cat timp petrec artistii promovandu-si lucrarile in aceste medii vs. timpul petrecut pentru creatie.

„Share, Tag or Dye este un inceput foarte curajos pentru Asociatia Allkimik, care abordeaza cu umor si o profunda ironie teme curente legate de arta, (auto)promovare si social media. Indiferent de domeniul de activitate, succesul profesional este puternic legat de masura in care ceilalti afla despre ceea ce facem, iar principalul instrument in acest sens au devenit retelele de socializare. Dar care e momentul in care autopromovarea devine prea multa? Cand devine munca noastra secundara timpului pe care il petrecem vorbind despre ea? Acestea sunt principalele intrebari pe care le punem in Share, Tag or Dye si la care raspundem cu ajutorul artistilor din intreaga lume, in instalatia imersiva de la VAGon – Spatiu In(ter)disciplinat.” Andrei Tudose, initiatorul si coordonatorul proiectului.

Instalatia inradacinata in mediul online a fost adusa in plan material, prin intermediul unei tehnici fotografice cu aproape 200 de ani de istorie (cianotipia este una dintre primele tehnici stabile ale fotografiei, bazata de saruri feroase si expunere la soare), astfel incat vizitatorii sa poata avea experienta unei retele sociale transpuse in spatiul fizic.

„Cred ca orice forma de arta care nu a fost gandita ab initio pentru a fi consumata in mediul digital, fiind o reproducere asadar o simplificare, nu poate reda senzatia experientei nemijlocite cu obiectul de arta. Aici putem vorbi inclusiv de aura lucrarii artistice, fie ca ne referim la un tablou, o sculptura sau chiar un print fotografic.”Stefan Dinu, co-fondator Allkimik si director tehnic al Share, Tag or Dye.

Share, Tag or Dye este un proiect cultural de promovare a artistilor romani, alaturi de artisti internationali, prin intermediul unui dialog transparent, extins si colaborativ. Mai multe informatii despre evenimentele din cadrul proiectului Share, Tag or Dye sunt disponibile pe pagina de Facebook Allkimik.

Share, Tag or Dye este un proiect finantat de Ministerul Culturii prin programul Acces 2022.

Parteneri culturali: VAGon – spatiu in(ter)disciplinat, Atelierele Malmaison, Alternative Photography, Tied to Light, Alternative Processes.

Parteneri media: Radio Romania Cultural, Radio Romania International, Bucuresti FM, Zile si Nopti, Curatorial, Igloo, The Institute, Zeppelin, Carturesti, IQads, LIFE.ro, Spotmedia, Observator Cultural, Propagarta, Modernism, Revista Atelierul, PRwave, Munteanu, SMARK.

Pornit initial ca proiect antreprenorial de nisa, co-fondat de stefan Dinu si Alex Spineanu (fotografi si antreprenori), Allkimik si-a propus inca de la inceputuri, in urma cu peste 10 ani, sa sustina comunitatea pasionatilor si practicienilor (atat amatori, cat si profesionisti) de fotografie analog, alternativa si experimentala, prin cursuri si workshopuri, developare si print analog & alternativ, studio de ambrotipie si, mai ales, prin deschiderea unui spatiu creativ accesibil oricarei persoane interesate de acest domeniu tehnico-artistic – FotoHub (2009-2017). incepand cu 2020, echipei i s-a alaturat Sabina Suru (artist vizual si manager cultural), iar organizatia s-a restructurat in Asociatia Fotografica Allkimik, pornind impreuna o suita de proiecte care isi propun implicarea comunitatii artistice si a celei tehnico-fotografice, intr-o retea colaborativa, sustenabila si transparenta.