Profesionistele din cinematografie sunt invitate la Pitch-ul international online ce marcheaza finalul de succes al "Her Story, Her Future - program de mentorat pentru femeile din industria filmului"

Creatrix Fama invita profesionistele din domeniul cinematografiei la un pitch care va avea loc online duminica, 29 octombrie, incepand cu ora 11:00 (CET), eveniment care marcheaza incheierea cu succes a programului de mentorat „Her Story, Her Future”.


Proiectul cultural este destinat sprijinirii si incurajarii femeilor din industria filmului, oferindu-le oportunitatea de a-si dezvolta abilitatile personale si profesionale intr-un mediu sigur si sustinator. Prin organizarea pitch-ului international online, „Her Story, Her Future” isi propune sa ofere participantelor o platforma de promovare a proiectelor lor, ajutandu-le sa-si faca cunoscuta munca si sa primeasca feedback personalizat din partea unui juriu format din profesioniste de rang international din domeniul filmului. Cel mai bun pitch va fi recompensat cu un premiu in valoare de 1.000 euro brut. Profesionistele care isi doresc sa participe la pitch pot trimite un email la creatrixfama@gmail.com sau pot completa formularul online disponibil pe www.HerStoryHerFuture.com.

„Her Story, Her Future” a oferit un cadru de mentorat timp de trei luni, in perioada august – octombrie 2023. sapte tinere participante din Romania au avut ocazia sa lucreze alaturi de mentore de renume, profesioniste cu experienta in industria filmului, si sa beneficieze de feedback si indrumare pentru dezvoltarea propriilor proiecte cinematografice: Alina Grigore (actrita, regizoare, Romania), Ayten Amin (regizoare, Egipt), Jorė Janavičiūtė (regizoare, jurnalista, Lituania), Kawthar Younis (regizoare, producatoare, Egipt), Tanya Konstandinova (actrita, regizoare, Bulgaria), Teodora-Kosara Popova (scenarista, regizoare, Bulgaria), Zhana Kalinova (curatoare de film, producatoare, Bulgaria/Germania).

Juriul pitch-ului este constituit din trei profesioniste recunoscute la nivel international.

Nascuta in Moldova, Valentina Iusuphodjaev a absolvit Universitatea de Stat din Moldova cu o licenta in litere, iar mai tarziu, Institutul de Filosofie, Estetica si Drept de la Academia de stiinte a Moldovei. Cu o vasta experienta ca producator de film, ea si-a facut un nume in industria cinematografica, lucrand la productii care au fost premiate la festivaluri nationale si internaţionale de film şi nu numai, precum La Limita de Jos a Cerului (The Unsaved), Afacerea Est (Eastern Business), Colectia de Arome (The Flavors Business).

De-a lungul carierei, Valentina a experimentat mai multe laturi ale industriei de film si publicitate ca producator, regizor, secretara de platou, manager de casting, manager de locatie si distribuitor. In ultimii ani, ea a acumulat multa experienta in lucrul cu parteneri si echipe internationale si echipe, care i-au deschis perspectiva catre noi abordari. Experienta i-a oferit o intelegere puternica atat a pietei locale de film, cat si si a pietei internationale. Totodata, are abilitati substantiale de management de programe si proiecte, cu o experienta de 20 de ani ca Manager de Proiect si PR la AO MIA (Protectia si Dezvoltarea Mediului Audiovizual).

In martie 2021, Valentina a fost numita noul director al Centrului Naţional al Filmului din Moldova iar in prezent este membra a Asociatiei Cineastilor din Republica Moldova. De asemenea, a fost implicata in alte activitati precum organizarea de traininguri si seminarii pentru cineasti, trainer pentru pitch-uri, membra a juriului la Festivalul International de Film de la Buzau si Festivalul de Film de la Fribourg.

Goda Januskeviciute este o prezenta influenta in lumea cinematografiei europene, indeplinind simultan rolurile de director de comunicare la European Film Forum Scanorama si director de comunicare la Moving Images – Open Borders (MIOB) Network. Cu o experienta bogata in industria filmului, Goda a detinut anterior functia de manager al evenimentelor din industrie la prestigiosul festival de film Scanorama.

Cariera sa profesionala reflecta un spectru variat de responsabilitati, de la coordonarea sesiunilor de dezvoltare de scenarii si organizarea evenimentelor din industrie si de networking, pana la elaborarea de strategii de comunicare menite sa aduca in lumina reflectoarelor talentele cinematografice emergente.

Goda Januskeviciute si-a dezvoltat abilitatile in domeniul regiei de film prin studii la Departamentul de cinema si televiziune al Academiei Lituaniene de Muzica si Televiziune, precum si la scoala Baltica de Film, Media si Arte a Universitatii Tallinn din Estonia. S-a remarcat si prin experienta sa anterioara in calitate de prim asistent de regie, iar implicarea sa in teatru si opera ii adauga o perspectiva unica si profunda in industria cinematografica.

Gabi Suciu este o producatoare si distribuitoare din Romania care, de-a lungul anilor, a fost o prezenta constanta in pietele si festivalurile internationale, de la Berlin si Cannes pana la AFM, prezentand proiectele in care este implicata de peste 12 ani. Are o vasta experienta ca producator executiv, numele ei aparand in peste 50 de scurtmetraje, 10 lungmetraje si 8 documentare, majoritatea cu palmares notabil in festivaluri si nominalizari importante, primind personal in 2014 nominalizarea la Premiul Tanara Speranta pentru productie la Premiile GOPO.

A urmat cursurile Facultatii de Film UNATC din Bucuresti, absolvind cu o licenta in regie, un master in productie si un doctorat in film si media, cu o lucrare de cercetare despre coproductii. A ramas aproape de scoala care a format-o, iar in prezent este lector la masteratul de productie de film de la UNATC, prodecan al Facultatii de Film si director al programului de masterat de productie de film. Este absolventa a Talents Sarajevo 2012 si a Berlinale Talents 2014, si, incepand cu 2018, membra a Academiei Europene de Film.

Cele sapte tinere si talentate profesioniste din Romania care au beneficiat de acest program sunt:
Ana Vijdea – inclusa in 2017 pe lista celor 25 de realizatori de film independenti promitatori de catre Filmmaker Magazine, filmele sale au fost selectate in diverse festivaluri si programe internationale precum IDFA, Visions du Réel, True/False, Doclisboa si Zinebi.

Andreea Udrea – tanara regizoare de film documentar, absolventa a prestigiosului program international DocNomads, cu o licenta in psihologie ce ii ofera o perspectiva ampla, ea foloseste documentarele ca un instrument de explorare si intelegere a vietii in toate nuantele sale.

Carina-Gabriela Dasoveanu – realizarile ei au fost remarcate la nivel mondial, inclusiv cu un premiu la Cannes si selectie la Sundance, confirmandu-si talentul si determinarea in cinematografie. De la UNATC la renumite festivaluri, Carina exploreaza neincetat teritoriul artistic si promite a fi o prezenta stralucitoare in viitorul filmului.

Denisse Conn Tubacu – asistent de regie pentru lungmetraje notabile, primul ei scurtmetraj independent, “Like mother used to sing”, a fost selectionat la TIFF si Jaipur International Film Festival. in plus, a debutat cu succes ca regizoare de teatru la Centrul National al Dansului Bucuresti, evidentiindu-se ca o creatoare polivalenta si promitatoare in industrie.

Letitia Popa – scurtmetrajul ei de debut, “Marie”, a primit Premiul pentru Cea Mai Buna Regie la Astra Film Festival 2018 (categoria DocSchool), a fost nominalizat la Prix Europa Rising Stars 2019 si a fost proiectat la festivaluri de film din Europa, precum Festivalul International de Film de la Ji.hlava si Fipa DOC IFF.

Simona Mantarlian – participanta in programe de scenaristica si productie in cadrul unor festivaluri prestigioase, inclusiv Festival International du Film Francophone de Namur (2015), Sarajevo Film Festival (2010), a a scris scenariul pentru scurtmetrajul “Celebration”, regizat de Teodora Lascu, care a fost selectat in diverse festivaluri internationale.

Victoria Ecaterina Moraru – tanara si promitatoare actrita, cu experienta atat in fata camerei, cat si in spatele ei, Victoria si-a canalizat abilitatile si creativitatea in film, televiziune si reclame. A jucat in numeroase scurtmetraje independente si studentesti, iar anul acesta poate fi vazuta in lungmetrajul “Familiar” regizat de Calin Peter Netzer.

Her Story, Her Future – program de mentorat pentru femeile din industria filmului este organizat de Creatrix Fama, organizatorul temerarului festival Film O’Clock International Festival desfasurat simultan in sapte tari aflate pe meridianul de 25 grade longitudine estica.

Pentru mai multe informatii si detalii privind proiectul, va rugam sa accesati website-ul oficial: www.HerStoryHerFuture.com.

Proiectul cultural este produs de Creatrix Fama si co-finantat de Administratia Fondului Cultural National din Romania (AFCN).

Proiectul nu reprezinta in mod necesar poziţia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.

Parteneri media: Radio Romania Cultural, IQads, Spotmedia, Liternet, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, Bookhub, Revista Golan, life.ro, Nine O’ Clock, Semne Bune, Psychologies, A List Magazine, Acoperisul de sticla, Film Menu, Revista Film, AARC, Cinefan, Happ.ro.