Programul Techsylvania Startup Avalanche anunta primul exit al unui startup participant

PatchAI, startup-ul câștigător al ediției din 2019 al programului Techsylvania Startup Avalanche, a fost achiziționat de Alira Health, o companie americană de consultanță, lider în domeniul sănătății globale și al științelor vieții.

Juriul care, la Techsylvania Startup Avalanche 2019, i-a acordat premiul în valoare de 125.000 de euro, a fost condus de fondul clujean de investiții în startup-uri Risky Business, alături de Voicu Oprean (fondator și CEO AROBS), Philipp Kandal (antreprenor în serie, angel investor), compania Connatix și platforma de investiții RocaX.

Tranzacțiile de investiție și exit, în care grupul de investitori a fost consiliat și asistat de avocatul Răzvan Bălosu, au avut drept rezultat o rată internă de rentabilitate anuală de peste 35%, ceea ce depășește obiectivul de referință al fondurilor de venture capital de top din lume, în cazul unor tranzacții similare.

„Suntem foarte încântați să vedem că programul Avalanche nu doar aduce în prim-plan startup-uri excelente, ci și gestionează întregul ciclu de investiții până la exit cu succes și profitabilitate”, a declarat Voicu Oprean, om de afaceri care a participat la investițiile Avalanche în fiecare an.

Startup-ul italian PatchAI folosește inteligența artificială și o abordare centrată pe pacient pentru a descentraliza și a îmbunătăți experiența și rezultatele studiilor clinice. Valorificându-și succesul la Startup Avalanche 2019, PatchAI a accelerat dezvoltarea companiei, ce a continuat să crească pe piață, și-a extins sfera produselor către practica clinică, a atras drept clienți companii farmaceutice de vârf la nivel global, precum Roche și AstraZeneca și a obținut finanțări suplimentare de 2 milioane euro, toate acestea culminând în cele din urmă cu acest exit.

Startup Avalanche este o competiție de top pentru startup-uri, cu unele dintre cele mai mari premii de investiții în bani din Europa. Competiția primește câteva sute de aplicații calificate în fiecare an, doar zece dintre acestea fiind selectate pentru înscriere. Startup-urile selectate participă la un program intens, creat de Risky Business, care oferă consiliere și training de specialitate axat pe prezentarea ideilor și a produselor, strategie, investiții și multe altele. Această pregătire riguroasă pregătește startup-urile să prezinte în cadrul evenimentului principal de la Techsylvania, care atrage investitori de top la nivel mondial, precum: Softbank, Baidu Ventures, EQT, Tim Draper, Tony Fadell, Sequoia, Atomico, Mark Cuban, Founders Fund, General Catalyst, Union Square Ventures sau Seedcamp.

De la înființare, Avalanche și-a construit un palmares de renume în atragerea startup-urilor cu potențial din peste 20 de țări la Cluj-Napoca, România. Recent, Troop Travel, câștigătorul Startup Avalanche din 2018, a atras o rundă de finanțare de 8 milioane de dolari, în timp ce câștigătorul din 2020, AgUnity, a crescut rapid pe piață și a încheiat vânzarea de token-uri AgriUT cu suprasubscriere.

Următoarea ediție Startup Avalanche va avea loc în cadrul evenimentului Techsylvania 2022 și are ca scop diversificarea și creșterea grupului de investitori. „De la înființare, Avalanche s-a remarcat drept un catalizator puternic pentru startup-uri, oferind oportunități extrem de valoroase celor care se califică în program. Prin acest exit de succes și lista impresionantă de câștigători și finaliști din anii precedenți, programul și-a demonstrat profitabilitatea pentru investitorii participanți. Așteptăm cu nerăbdare să creștem grupul de investitori ce iau parte la Avalanche și să-l ducem la următorul nivel”, declară Jennifer Austin, cofondator Risky Business.

Risky Business este primul fond de investiții în startup-uri de tip “early stage” din România, fondat la Cluj în 2017 de către 36 de antreprenori români din țară și străinătate.