Romanii recunosc ca nu au un stil de viata sanatos - dar cati ar urma o dieta de slabit?

Un sondaj realizat acum doi ani a aratat faptul ca aproximativ 50% dintre romani sunt de parere ca nu au un stil de viata sanatos si ca, implicit, ar dori sa schimbe acest lucru.

41% din cei care au declarat ca nu urmeaza un stil de viata sanatos au mentionat schimbari la nivelul dietei – in marea majoritate a cazurilor, este necesara o dieta de slabit, 6 din 10 romani suferind de supraponderabilitate.

Este de la sine inteles de ce dieta este un motiv de ingrijorare pentru cei mai multi dintre romani. La nivel european, Romania nu sta deloc bine la capitolul consum de fructe si legume, adultii fiind cei care nu includ aproape deloc astfel de alimente in dieta lor zilnica.

Si totusi, ce inseamna mai exact o dieta de slabit?

De ce fuge lumea de dietele de slabit?
Romanii cheltuiesc in general foarte putin pe sanatatea lor. Suma acordata in mod voluntar (asigurarilor sau alimentatiei sanatoase) este sub 20% din suma totala dedicata sanatatii (care include si asigurarile obligatorii, de exemplu).

Acesta ar fi primul motiv pentru care se fuge din calea acestor diete – mai exact, costul acestora. Alternativa ieftina si extrem de nesanatoasa privind alimentatia este reprezentata de consumul de fast-food si alimente semipreparate. 32% din participantii la sondaj consuma acest tip de alimente aproape o data pe luna – dar stii bine ca majoritatea angajatilor cu norma intreaga si cu foarte putin timp liber apeleaza la mese rapide saptamanal, uneori chiar zilnic.

Un alt motiv pentru care multi romani nu ar urma o dieta de slabit consta in faptul ca majoritatea dietelor implica evitarea mult prea multor lucruri – feluri de mancare preferate, activitati favorite si asa mai departe. Desigur, acest lucru se datoreaza si faptului ca dietele populare nu sunt, de obicei, diete recomandate de specialisti sau recunoscute la nivel international.

Sunt romanii dispusi sa urmeze o dieta de slabit sanatoasa?
15% dintre romani nu ar fi dispusi sa plateasca in plus pentru un produs mai calitativ. Totusi, conform sondajului, 43% ar fi dispusi sa plateasca cu pana la 50% sau chiar 100% mai mult pentru un produs alimentar de calitate superioara.

Astfel, romanii ar urma o dieta – problema este ca o dieta cu adevarat sanatoasa si eficienta este foarte greu de gasit. In ziua de astazi, un numar extrem de mic de diete este sustinut de studii de specialitate si de aspecte stiintifice, dovedite, dupa cum s-ar spune.

De exemplu, atunci cand se mentioneaza urmarea unei diete, aproape in fiecare caz este vorba despre o dieta de slabit gasita in mediul online, dupa o cautare scurta si la obiect. Foarte putine persoane cer sfatul medicului specialist sau efectueaza analize de sanatate pentru a vedea daca o dieta nu le va influenta negativ stilul de viata.

Care este dieta la care ar trebui sa apelezi?
Atunci cand vrei sa slabesti sau sa mananci mai sanatos, ar trebui sa apelezi la o dieta de tip VLCD – very low calorie diet. Asemenea diete sunt ideale atat pentru pierderea in greutate, cat si pentru mentinerea acesteia.

O asemenea dieta este NUPO. Produsele din aceasta gama contin doza zilnica recomandata de nutrienti, vitamine si minerale – comparativ cu alte diete care elimina majoritatea substantelor necesare corpului uman.

Mai exact, NUPO nu are la baza infometarea sau reducerea drastica a cantitatii de mancare consumata sau a numarului de mese zilnice. In schimb, aceasta dieta de slabit are un impact direct asupra caloriilor, dar mai ales a modului in care acestea sunt gestionate de corpul tau. Lipsa acestora duce la utilizarea de catre organism a caloriilor rezultate din arderea depunerilor de grasimi pentru a putea functiona in mod corespunzator.