Ziua Educatiei 2023: Editura DPH a finalizat dotarea a 11 scoli cu colturi de lectura

• De Ziua Educației, un nou apel pentru proiecte și 5 noi colțuri de lectură până la finalul lui 2023
• Valoarea investiției până în prezent: peste 40.000 de euro

Didactica Publishing House, editură care de peste 19 ani se axează pe publicarea de cărți și jocuri educaționale, anunță finalizarea amenajării a 11 colțuri de lectură în 2023 în tot atâtea școli din București și din țară. Acțiunea face parte dintr-un proiect mai amplu – 100 de colțuri de lectură DPH – care vizează accesul copiilor la lectură și reflectă angajamentul editurii de a sprijini continuu educația și dezvoltarea personală a copiilor, oferindu-le oportunități de învățare și explorare prin intermediul cărților. În total, au fost amenajate 18 colțuri de lectură și peste 500 de cărți donate suplimentar proiectului.

Colțurile de lectură oferite de Didactica Publishing House sunt amenajate în spații dedicate în școli sau centre educaționale, astfel încât accesul la carte să fie cât mai facil pentru copii. Din acest motiv, mobilierul acordat în cadrul proiectului favorizează activitățile de lectură și joacă educativă.

Cele 100 de cărți acordate fiecărui astfel de colț de lectură în prima etapă a proiectului sunt potrivite pentru diferite vârste și niveluri de lectură, abordând, pe lângă lecturile clasice, subiecte actuale, atractive, ce trezesc interesul pentru carte și explorare și contribuie la dezvoltarea inteligenței emoționale. Astfel, prin acest proiect, Didactica Publishing House dorește să creeze un mediu propice pentru lectură, să încurajeze plăcerea de a citi și să stimuleze dezvoltarea abilităților de comunicare și gândire critică.

Cărțile nu sunt doar surse de informații și cunoștințe, ci și un portal către imaginație și creativitate. Beneficiile lecturii pentru copii sunt incontestabile. Lectura stimulează imaginația, îmbogățește vocabularul, dezvoltă abilitățile de concentrare și gândire analitică și îi învață pe copii să empatizeze cu personajele și să exploreze diferite perspective. Prin intermediul cărților, copiii își pot dezvolta abilitățile cognitive și emoționale, dobândind încredere în propria lor voce și perspectivă asupra lumii. Sperăm că prin acest demers îi vom inspira pe copii să devină cititori pasionați și curioși, a precizat Florentina Ion, fondator Didactica Publishing House.

„Proiectul acesta este un vis împlinit”

Proiectul 100 de colțuri de lectură DPH a fost lansat anul trecut, iar în 2023, până în prezent, au fost selectate 11 școli, care au fost astfel pregătite pentru activități de promovare a lecturii.

Cele 11 colțuri de lectură care au fost selectate în 2023 sunt:
• Școala Gimnazială „Panait Georgescu”, Dobra, Dâmbovița
• Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza”– Centrul de Informare și Documentare, Baia Mare
• Liceul Teoretic „Pavel Dan”, Câmpia Turzii, Cluj
• Școala Gimnazială nr 129 „Elena Farago”, București
• Scoala Gimnazială Udrești, Vâlcea
• Școala Primară Tămășoaia, Bacău
• Scoala Gimnazială Mihai Constantineanu, Dorobanți, Botoșani
• Liceul Tehnologic Felix, Sânmartin, Bihor
• Școala Gimnazială nr. 1, Gurbediu, Bihor
• Școala Gimnazială Murgești, Buzău
• Școală Gimnazială „Principesa Elena Bibescu” Bârlad, Vaslui.

De asemenea, în cadrul acestei etape au fost oferite și două premii speciale, câte 100 de cărți pentru două biblioteci școlare, respectiv Școala Gimnazială nr. 7 „Remus Opreanu” – Constanța și Școala Gimnaziala „Anișoara Odeanu” – Lugoj, Timiș.

Este un drum greu, recunosc, e puțin descris în cuvinte, dar ce este esențial este credința mea, a cadrului didactic: copiii citesc, se îndrăgostesc de cărți, dacă ele vin ca prieteni, ca îndrumători, ca un far pentru navigatori și bărcile lor. Mai mult decât atât, copiii nu le vor putea uita, pentru că ele au fost acolo atunci când a fost mai mare nevoie, la bine și la rău, a precizat Adriana Iolu, cadru didactic la Școala Gimnazială „Panait Georgescu”, Dâmbovița în procesul de aplicare la acest proiect.

Proiectul „Colțul de lectură” reprezintă pentru mine un vis împlinit. Pentru școală, acest proiect reprezintă o oportunitate de a-i apropia pe elevi de cărți și de a le dezvolta acestora gustul pentru lectura de plăcere, de a le stârni curiozitatea, descoperind noi informații din toate domeniile. Elevii școlii noastre își petrec pauzele în acest colț, citind, iar acest lucru mă bucură nespus, a menționat Ioana-Marina Mărgărit, cadru didactic la Școala Gimnazială din Murgești.

Colțul DPH e un spațiu care pare că adună laolaltă trăirile și poveștile tuturor personajelor din cărțile primite în dar. Rezonează cu acestea, într-un mod aparte, toți elevii iubitori de lectură, fie în cadrul atelierelor organizate aici, fie în pauzele în care oricine poate merge, lua o carte și citi! Sunt reguli nescrise, prietenii Colțului DPH le cunosc, le transmit mai departe. Amenajarea acestui spațiu a însemnat, pe lângă șansa oferită copiilor de a intra în contact cu atât de multe cărți și jocuri educative valoroase, bucurie, formarea unor abilități de organizare eficientă a spațiului folosit în comun, grijă față de acesta, responsabilitate și interes pentru păstrarea tuturor darurilor primite, a precizat Alisa Moraru, cadru didactic la Școala Gimnazială „Regina Maria”, Mănăstirea Cașin, Bacău, beneficiar al proiectului în 2022.

Un nou apel pentru proiecte, 5 noi beneficiari

Investiția în acest proiect, până acum, este de peste 40.000 de euro. Editura DPH lansează, de Ziua Educației, o nouă rundă de selecție pentru 5 unități de învățământ care să beneficieze de dotarea cu un astfel de colț de lectură – mobilier și cărți – până la finalul acestui an. Pentru a participa la acest concurs, cei ce aplică – cadre didactice sau bibliotecari – o pot face în baza propunerii de activități de promovare a lecturii în spațiile unde activează și să se asigure că dispun de un spațiu adecvat pentru a facilita accesul elevilor la carte și activitățile de lectură. Concursul este anunțat pe pagina de Facebook a editurii, aici.

În baza activităților realizate de câștigători, coordonatorii colțurilor de lectură primesc anual, suplimentar, alte 20 – 30 de titluri noi din portofoliul editurii, astfel încât oferta de carte să rămână atractivă pentru elevi.

Pentru editura DPH acest demers este unul extrem de important, iar noi ne dorim să creștem ritmul de amenajare a acestor spații. Mai mult, sperăm să-l continuăm și după cele 100 de colțuri de lectură anunțate, până vom ajunge în toate școlile din țară care au nevoie de cărți noi, cu subiecte actuale, atractive pentru copii. Am văzut deja impactul proiectului în școlile participante la proiect, vedem cât de interesați sunt copiii să citească atunci când oferta este interesantă pentru ei, când se întâlnesc cu autori și participă la activități cu adevărat antrenante. Vârsta școlară este o perioadă atât de importantă în dezvoltarea emoțională și cognitivă a copiilor, iar cărțile sunt un aliat esențial, a mai precizat Florentina Ion.

Despre Editura Didactica Publishing House

Didactica Publishing House (DPH) are o experiență de peste 19 ani pe piața educațională din România și deține un portofoliu de peste 2.000 de titluri – cărți și jocuri educaționale cu adresabilitate din primele luni de viață ale copilului.

Misiunea Didactica Publishing House este aceea de a promova lectura și educația în general cu ajutorul resurselor educaționale – cărți sau jocuri – formale și non-formale, astfel incât să trezească interesul și curiozitatea copiilor.

De asemenea, scopul DPH este acela de a oferi sprijin cadrelor didactice în desfăşurarea activităţii lor şi, în acelaşi timp, să propună soluţii, oferite de specialişti din domeniu, pentru a transforma procesul educaţional într-o experienţă plăcută atât pentru copii, cât şi pentru educatori, învățători și profesori.

Pentru mai multe detalii: www.edituradph.ro.