Catre un stil de viata mai sanatos: Hameiul poate imbunatati sanatatea si calitatea vietii

Vara avem la îndemână o varietate de produse hrănitoare, bogate în nutrienți, care pot contribui semnificativ la echilbrul organismului, iar hameiul poate avea un rol important și benefic pentru sănătate. Perioada august-septembrie reprezintă chiar momentul ideal pentru recoltarea hameiului, când conurile devin verzui spre galben. De la aroma inconfundabilă pe care o regăsim în bere și până la beneficiile pentru sănătate, hameiul ne reamintește că alegerile alimentare dar și cele de relaxare pot contribui la bunăstarea generală.

Hameiul este o plantă aromatică, folosită adesea ca ingredient cheie în procesul de fabricație a berii, dar are și beneficii nutritive pentru sănătate.

Șase beneficii ale hameiului:
1. Efecte antioxidante: Hameiul conține compuși cu proprietăți antioxidante, cum ar fi flavonoizii și polifenolii. Acești compuși ajută la neutralizarea radicalilor liberi din organism, reducând stresul oxidativ și protejând celulele împotriva deteriorării.
2. Proprietăți antiinflamatorii: Unele componente ale hameiului au fost asociate cu efecte antiinflamatorii. Aceste proprietăți pot contribui la reducerea inflamației în corp, ceea ce este important pentru menținerea sănătății generale și prevenirea bolilor cronice.
3. Somn mai bun: Hameiul conține un compus numit lupulină, care poate avea efecte sedative și de relaxare asupra sistemului nervos. De aceea, ceaiurile sau suplimentele pe bază de hamei sunt adesea utilizate pentru a promova un somn mai odihnitor.
4. Îmbunătățirea stării de spirit: Anumite componente ale hameiului au fost asociate cu efecte benefice asupra stării de spirit. Acestea pot ajuta la reducerea stresului și anxietății, contribuind astfel la o stare de bine generală.
5. Protejarea celulelor nervoase: Hameiul poate avea potențiale beneficii neuroprotectoare. Studiile preliminare au sugerat că anumite componente ale hameiului ar putea proteja celulele nervoase și contribui astfel la sănătatea sistemului nervos.
6. Menopauză și simptome asociate: Unele cercetări indică faptul că hameiul ar putea avea un efect pozitiv asupra simptomelor asociate menopauzei, cum ar fi bufeurile și insomniile.

„În procesul nostru spre o viață plină de vitalitate și bunăstare, sănătatea reprezintă unul dintre cele mai prețioase comori pe care le putem avea. Sănătatea nu înseamnă doar absența bolii, ci și o stare de echilibru fizic, mental și emoțional care ne permite să ne exprimăm întregul potențial și să ne bucurăm de fiecare clipă a vieții. Prin alegeri inteligente și conștiente, prin nutriție adecvată, mișcare regulată și gândire pozitivă, putem construi o fundație solidă pentru o sănătate radiantă. Sănătatea este un dar prețios pe care ni-l facem nouă înșine și celor dragi, și reprezintă o investiție de durată”, spune dr. Corina Zugravu, Președintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.

Berea, o băutură veche cu o istorie îndelungată, este alcătuită din ingrediente naturale precum hameiul, cerealele, apa și drojdia. Hameiul, în special, joacă un rol esențial în procesul de fabricație, adăugând atât aroma caracteristică cât și unele proprietăți benefice. Datorită conținutului său de substanțe bioactive, hameiul a fost asociat cu efecte antioxidante și antiinflamatorii, contribuind la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ și la menținerea unui sistem imunitar sănătos.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, consumul moderat de bere reprezintă 330 ml/zi pentru femei și 660 ml/zi pentru bărbați și poate fi încadrată într-un stil de viață echilibrat și sănătos:
1. Protejarea sistemul cardiovascular: Cercetările sugerează că un consum moderat de bere poate contribui la menținerea sănătății sistemului cardiovascular, prin creșterea nivelului de colesterol „bun”.
2. Are un aport nutrițional: Berea poate conține vitamine din grupul B, fibre și minerale precum siliciu, care joacă un rol important în sănătatea oaselor.
3. Relaxare și stres redus: Consumul moderat de bere poate avea un efect relaxant asupra corpului și minții, contribuind la reducerea stresului și a anxietății.

*****

Despre Centrul de Studii despre Bere Sănătate și Nutriție

Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție este o entitate cu caracter științific, rezultat al demersului celor trei membri fondatori: dr. Corina – Aurelia Zugravu, lector universitar în cadrul UMF “Dr. Carol Davila”, căreia îi revine și calitatea de Președinte în cadrul Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție, dr. Alin Popescu, medic primar în medicină sportivă și consultant în probleme de nutriție, deținând calitatea de Secretar general, și dr. Mihaela Begea, doctor în științe inginerești.

Înființat în luna decembrie a anului 2011 și lansat oficial în data de 7 martie 2012, Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție are drept obiectiv investigarea efectelor consumului moderat de bere asupra organismului uman prin derularea de studii științifice și diseminarea informațiilor în domeniu în rândul comunității medicale și a publicului larg.

Pentru a contribui activ la promovarea domeniului cercetării de la noi din țară, Centrul finanțează anual studii de cercetare în domeniu, sub forma de burse acordate studenților, masteranzilor, doctoranzilor sau cadrelor universitare, indiferent de vârstă. Toate detaliile privind structura și componența Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție pot fi găsite la adresa: www.beresanatatenutritie.ro.