Haloterapia sau doza de sare necesara sanatatii

Prea multă sare? Uneori da, alteori dimpotrivă!

Depinde pentru ce și cum o folosești. Aceasta deoarece, sarea este un ingredient excelent pentru tratamentele cutanate și respiratorii. Ai auzit sau beneficiat vreodată de haloterapie, așa-zisa terapie cu sare? Această practică se bazează pe absorbția particulelor nebulizate de sare care conțin numeroase elemente benefice pentru organism, cum ar fi iodul, magneziul, fierul, zincul, cuprul, litiul și potasiul, în plus față de sodiu.

Ce este haloterapia?

Altfel spus, terapia cu sare sau haloterapia este o formă de terapie ce implică inhalarea aerului salin. Există haloterapie pasivă, adică în încăperi special amenajate, o peșteră de sare cu temperatură și umiditate controlate, dar și haloterapie activă, așa cum este cea practicată la Sovata. „În baza noastră de tratament oferim tratamente de haloterapie activă: tratamentul se desfășoară într-o încăpere în care există un aparat numit halogenerator, la care se adaugă sare. Echipamentul descompune sarea în particule minuscule care circulă în toată camera, de unde este inhalat.”, Dr. Fülöp Nagy Jeremiás Cristina, balneolog în cadrul Ensana Health Spa Hotels Sovata.

Cine poate beneficia de această terapie?

Haloterapia este o procedură care vine în ajutorul persoanelor cu afecțiuni pulmonare sau care doresc să își îmbunătățească imunitatea, starea de sănătate.

„Haloterapia se adresează în egală măsură atât adulților cât și copiilor. Mai mult decât atât, terapia cu sare poate fi indicată atât persoanelor sănătoase, care doresc să își mențină sănătatea sistemului respirator, cât și celor care se confruntă cu afecțiuni precum astmul bronșic, bronșita cronică, afecțiuni ale pielii (dermatită, psoriazis, eczeme, acnee). Iar beneficiile nu se opresc aici, haloterapia putând aduce beneficii atât în cazuri de stres, depresie, anxietate și insomnii.”, adaugă medicul balneolog.

Se poate practica haloterapia în saline naturale? Care sunt avantajele și dezavantajele?

Atunci când terapia cu aerosol este practicată în medii sărate naturale cum ar fi salinele naturale, avem de-a face cu speleoterapia. În ce constă aceasta? „În salinele naturale, umiditatea este mare, temperatura scăzută, concentrația mai mică de oxigen și presiunea atmosferică diferită. Toți acești factori supun organismul unui anumit nivel de stres care nu se regăsește în cazul haloterapiei pasive sau active. Totodată, în timpul tratamentelor de haloterapie, concentrația sării, temperatura și umiditatea sunt controlate.”, precizează specialistul Ensana.

Există contraindicații?

Întotdeauna, pe lângă beneficii, pot exista și unele contraindicații. Astfel, specialistul avertizează că „tratamentul cu aer salin nu este indicat pacienților care suferă de hipertiroidism, hipertensiune arterială necontrolată medicamentos, afecțiuni cardiace, tuberculoză, afecțiuni respiratorii acute, neoplazii, boli infecțioase, răni deschise.”.

Terapia cu sare se poate practica și în salinele artificiale

Acasă sau în salinele artificiale special amenajate, haloterapia se poate efectua ajutorul inhalatoarelor sau al lămpilor cu sare. De asemenea, există spații special amenajate unde există pereți cu sare, iar aici, medicul recomandă, în funcție de afecțiune, petrecerea unui anumit timp, într-o perioadă stabilită personalizat.

Care sunt beneficiile apei sărate asupra sănătății?

Așa cum deja poate că știi, sarea este folosită în diverse tipuri de tratamente pentru efectul antibacterian și antiinflamator. „În bazele de tratament Ensana Sovata folosim apă sărată din Lacul Ursu pentru ameliorarea diferitelor afecțiuni. Apa din lacul amintit beneficiază de un conținut ridicat de substanțe atât anorganice (sare în principal), cât și substanțe organice (acizi humici, biostimuline, vitamine și hormoni estrogen și progesteron-like, adică asemănători hormonilor feminini). Această compoziție bogată și bine echilibrată le face eficiente pentru efectul antiinflamator, analgezic, miorelaxant, detoxifiant.”, explică dr. Fülöp Nagy Jeremiás Cristina.

Există o perioadă recomandată pentru a face terapii cu inhalații sărate? Ce afecțiuni sunt vizate și câte cure sunt recomandate pe an?

În general, tratamentele cu aerosoli salini pot fi efectuate în orice perioadă din an, dar, cu toate acestea, sunt preferate a fi făcute în perioada de primăvară – toamnă. Ședințele de haloterapie sunt stabilite în urma consultului medical și în funcție de patologia fiecărui pacient. Cura terapeutică este recomandată bianual. Specialistul subliniază că „aceste terapii sunt indicate în special pentru îmbunătățirea simptomelor pacienților cu astm bronșic, bronșite cronice, alergii respiratorii, polipi nazali. În plus, terapiile cu sare oferă un ajutor în combaterea răcelilor sezoniere și a mucusul în exces și, totodată, îmbunătățesc calitatea aerului inspirat a persoanelor fumătoare.”.

Procedurile inhalatorii cu apă sărată concentrată, împreună cu aerul bogat în aeroioni negativi, fără alergeni de care dispune Sovata, îmbunătățesc ventilația pulmonară, oxigenarea țesuturilor, scad hiperreactivitatea bronșică, cresc rezistenţa organismului la infecții, refac echilibrul neurovegetativ și relaxează sistemul nervos. În plus, inhalațiile cu apă sărată se pot combina cu diferite forme de tratament cum este baia în apă sărată, gimnastica respiratorie și cura de teren.

Te așteptăm la vindecare! Contează pe sare!

www.ensanahotels.com/ro